Bolivya halkı baskı ve yalanlara boyun eğmiyor

ABD ve AB'nin desteklediği darbeci rejim protestoculara karşı azgınca saldırıyor. Morales ve diğer Sosyalizm Hareketi (MAS) siyasetçileri "terörizm" ve "soykırım" ile suçlanıyorlar.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Ağustos 2020
  • 18:12

2019 Kasım’ında ABD ve AB emperyalistleri tarafından organize edilen darbeyle yönetime geçen faşist rejime karşı Bolivya halkı susmuyor. Kış ve bahar aylarında başlayan grevler, gösteriler ve blokaj eylemleri son haftalarda aralıksız olarak sürdürülüyor.

3 Ağustos Pazartesi gününden bu yana, sendika federasyonu COB ve toplumsal hareketler tarafından, 6 Eylül seçimlerinin ertelenmemesi için ülke genelinde düzinelerce eylemler gerçekleştirildi. Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) salgını bahane ederek 3 Mayıs'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini ilk olarak 6 Eylül'e ve 18 Ekim'e ertelemişti.

Telesur'un bildirdiğine göre, 10 Ağustos Pazartesi günü El Alto, Cochabamba ve La Paz da dahil olmak üzere yapılan gösterilere polis ve ordu azgınca saldırdı. Arjantin gazetesi Página'nın haberine göre, Luis Fernando Camacho komutasındaki “Resistencia Juvenil Cochala” ve “Jóvenes Cruceñistas de Santa Cruz” gibi paramiliter güçler bu saldırılarda aktif olarak yer aldılar. Camacho, Kasım 2019'da Başkan Evo Morales'e karşı düzenlenen darbede merkezi bir rol oynamıştı.

Eylemcilere karşı estirilen devlet terörünü eylemleri itibarsızlaştırma yalan ve iftira kampanyaları tamamlıyor. Bolivya haber ajansı ABI'nin Pazartesi günü bildirdiğine göre darbeci hükümetin Dışişleri Bakanı Karen Longaric, yol blokajlarının bir sonucu olarak ülkedeki durumun “büyük ölçüde kötüleştiğini” belirten şikayet dilekçesiyle Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'ne başvurdu. Darbeci rejimin bakanı, yol blokajlarından dolayı şehirlere yiyecek ve korona hastalarına oksijen tüplerinin ulaştırılmasının zora girdiğini iddia etti.

Bağımsız medyadan gelen haberler gibi, sosyal medyada yayınlanan videolar da darbe hükümetinin iftiralarını boşa çıkarıyor. Örneğin, eylemleri yakından aktaran Radio Kawsachun Coca’nın sosyal medya paylaşımları, oksijen tüpleriyle yüklü kamyonların, tıbbi ürünleri taşımak için kullanılan diğer araçların ve ambulansların yol barikatlarından nasıl kolayca geçtiğini gösteriyor.

Morales’ten seçimleri “son kez” erteleme çağrısı

Kamuoyu yoklamalarında seçimleri kaybedeceği açığa çıkan darbeci hükümet, Arjantin'de sürgünde yaşayan Morales'e karşı yeni bir ceza davası daha açtı.

İspanyol haber ajansı Europa Press'in bildirildiğine göre, darbe hükümetinin Adalet Bakanı Álvaro Coimbra Pazar günü yaptığı açıklamada, Morales'in “soykırım” ve “terörizm” ile suçlanacağını belirterek kitle hareketinin arkasında Morales'in olduğunu öne sürdü. Sosyalizm Hareketi’nden (MAS) Luis Arce ve David Choquehuanca ile COB başkanı Juan Carlos Huarachi de yol blokajlarından sorumlu tutuluyor.

Diğer yandan sürgünde bulunan Morales Pazartesi günü bir açıklama yaparak, genel grev ve blokajların arkasındaki örgütleri, TSE'den gelen seçimlerin 18 Ekim'de yapılma teklifini değerlendirmeye çağırdı. Eski devlet başkanı Morales Twitter'da, TSE tarafından açıklanan 18 Ekim’i “kesin, ve ertelenemez seçim tarihi” olarak nitelendirildiğini belirten bir “niyet beyanı” yayınladı. Belge Pazar günü TSE ve sosyal kuruluşların temsilcileri tarafından Birleşmiş Milletler gözetiminde hazırlandı.