Bolivya’da iktidardaki Movimiento al Socialismo (MAS) (Sosyalizme Doğru Hareket) içinde eski Başkan Evo Morales'in destekçileri ile mevcut Başkan Luis Arce'nin destekçileri arasındaki çatışmanın büyümesi, yaşanan siyasi krizi derinleştiriyor.
Ülkede üç haftadan beri devam eden ablukalar nedeniyle gergin bir süreç yaşanıyor. Kısıtlı ulaşım yapılabilen ülkede, gıda ve yakıt tedarikinde önemli aksamalar oldu. Morales destekçileri şu anda “cinsel istismar ve insan kaçakçılığı” ile suçlanan liderlerinin özgürlüğünü talep ediyor.
Yol ablukalarının üçüncü haftasının başında hükümet, ana yollardaki ablukaları zorla kaldırmak için yaklaşık 3.000 polisi devreye soktu. Polislerin göz yaşartıcı gazla saldırdığı Morales destekçilerinin ise dinamit ve taş kullandığı süreçler yaşandı. Santa Cruz'daki ablukanın kaldırılması sırasında 17 kişi tutuklandı ve ardından La Paz'a nakledildi.
Morales destekçileri 24 gün süren ve ülkeyi felç eden yol kapatmaların ardından ablukalara üç günlük ara verdiklerini duyurdu ve hükümetle diyalog kurmayı kabul ettiler. Ayrıca yol kapatma sırasında tutuklananların serbest bırakılması çağrısında bulundular. Hızlı bir şekilde ablukalar kaldırıldı, mallar taşındı.
Bu arada Başkan Arce normalleşme ve arabuluculuk çabalarını sürdürse de kaos ve şiddet ortamının hakim olduğu parlamentoda siyasi gerginlikler patlak verdi. Yasama Meclisi oturumu sırasında Morales ve Arce destekçisi milletvekilleri birbirine saldırdı. Milletvekilleri arasında yaşanan gerilim, MAS içindeki derin çatlağı yansıtıyor. Meclisteki gerilimin ardından Arce ve Morales destekçileri arasında cuma günü yapılması planlanan görüşme iptal edildi.
Durum, Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanının sürekli veya kesintili olarak yeniden seçilemeyeceğini tespit eden son kararıyla daha da kötüleşti. Bu anayasal karar, 2025 başkanlık seçimlerinde aday olamayacak olan Morales'in çabalarını daha da karmaşık hale getiriyor. Başkanlık için üçüncü dönemi yasaklayan bu yeni karara rağmen Morales ve destekçileri onun 2025'te tekrar aday olmasında ısrar ediyor ve kararı görmezden geleceklerini söylüyorlar. Bu ise siyasal krizin daha da derinleşme ihtimalini arttırıyor.