Bolivya’da Morales’e darbe yapan ABD emperyalizminin desteği ile iktidara gelen işbirlikçi hükümetin genel seçimleri erteleme kararına, Bolivyalı İşçiler Sendikası (COB) ve çeşitli toplumsal hareketler genel grev ile yanıt vermişti. Çok sayıda yol abluka altına alındı. Ülkenin ana bağlantı güzergahlarının birçoğu engellendi.
Yüksek Seçim Kurulu (Tribunal Supremo Electoral, TSE) bir hafta önce 6 Eylül’de yapılması planlanan seçimleri 18 Ekim’e ertelediğini bildirmişti. Mahkeme buna gerekçe olarak korona vaka sayısının yükselmesini ve halk sağlığının korunmasını göstermişti. Bunun üzerine sendikalar, yerli halk ve koka üreticisi köylü örgütlerinden oluşan birlik hareketi hükümete 72 saatlik ültimatom vererek kesin seçim tarihinin açıklanmasını talep etmişti. Buna uyulmaması durumunda 3 Ağustos’ta süresiz greve gideceklerini açıklamıştı.
İşçi ve emekçi kitleler Jeanine Áñez önderliğindeki hükümetin pandemi bahanesiyle iktidarda kalma sürelerini uzatmayı amaçladıklarını söyleyerek hükümeti protesto ediyor. Ülke çapında Pazartesi gününden bu yana muazzam bir seferberlik yaşanıyor. Grev ilanının ardından 6 eyalette, özellikle de Sosyalizm Hareketi'nin (Movimiento al Socialismo, MAS) büyük bir kitle tabanına sahip olduğu bölgeler olan Cochabamba, Oruro ve La Paz'da işçi ve emekçiler yaygın ve kitlesel eylemler gerçekleştiriyor. 70'ten fazla blokaj eylemi gerçekleştirilirken, COB yönetimi Tarija, Chuquisaca ve Pando departmanlarında da süresiz greve katılmaları için görüşmeler sürdürme kararı alındığını açıkladı.
Genel grev sürerken Yüksek Seçim Kurulu, protestoların yedi ana örgütünü 18 Ekim seçimlerini koordine etmek ve desteklemek için bir toplantıya davet etti. Bununla birlikte darbeci yönetim protestolara yönelik tehditlerini de sürdürüyor. İçişleri Bakanı Arturo Murillo dün yaptığı açıklamada, “sabırlarının tükendiğini” öne sürerek orduyu kullanma tehdidinde bulundu. Bununla birlikte Bolivya'nın bağımsızlık günü dolayısıyla dün gerçekleşen eylemlerde de darbeci yönetim protesto edildi.
Ülkede geçtiğimiz yıl 20 Ekim'de seçimleri ilk turda Evo Morales kazanmıştı. Muhaliflerin “hile” iddialarıyla düzenledikleri gösteriler şiddet eylemlerine dönüşmüş, polisin isyanı ve ordunun çağrısının ardından Morales 10 Kasım'da istifasını açıklamıştı. Morales istifasının ardından önce Meksika'ya, ardından da Arjantin'e sığınma talebinde bulunmuştu.
Ekonomik, siyasi ve sosyal krizin sürdüğü ülkede işçi ve emekçi kitleler, seçimi iki kez erteleyen, kendi kendini “geçici başkan” ilan eden Jeanine Áñez‘in işbirlikçi hükümetine oy vermeyeceklerini haykırıyor.