Bolivya’da kitleler “süresiz genel grev”de sokağa çıktı

Darbeci yönetime karşı kitleler “süresiz genel grev” çağrısıyla sokaklara çıktı, yolları trafiğe kapattı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Ağustos 2020
  • 19:27

Salgında halkı evlerinde ölüme terk eden darbeci rejimin seçim erteleme kararına karşı “süresiz genel grev” için bugün kitleler sokaklara çıktı.

El Alto, La Paz, Santa Cruz, Cochabamaba, Pongo, Sayari, Confital ve Bombeo kentlerinde kitlelerin sokaklara çıkıp yolları kapattığı belirtiliyor.

Darbeci yönetimin geçtiğimiz hafta yapılan gösterinin ardından hedef gösterdiği ve “suçlu” ilan ettiği Bolivyalı İşçiler Sendikası (COB) Genel Sekreteri Juan Carlos Huarach, darbeci hükümetin ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (TSE) “Anayasa’yı ihlal etmesine ve demokrasiyi tehdit etmesine” karşı sokağa çıkma çağrısı yaptı.

Koronavirüs salgını bahanesiyle seçimlerin art arda ertelendiği ülkede son olarak da TSE, 6 Eylül’den 10 Ekim’e erteleme kararı almıştı. Bahane olarak öne sürülen salgın konusunda da tablo ağırlaşıyor. 11 milyonu aşkın nüfusu olan ülkede 80 binden fazla vaka tespit edildiği ifade edilirken, 3 bini aşkın kişi de yaşamını yitirdi. Bu resmi rakamların yanı sıra salgının yarattığı yıkımın daha ağır olduğu, evlerden de 3 binden fazla cesedin Adli Tıp Kurumu’na ulaştırıldığı geçtiğimiz hafta ortaya çıkmıştı.

Telesur’un haberine göre, darbeci yönetime karşı tepkili halk bugün de sokaklara dökülürken, El Alto’da bin noktada blokaj çağrısı yapıldı. Vela köprüsü ve Senkata bölgesinin kapatıldığı ifade edilirken büyük kayalar ve taşlar atılarak, lastikler yakılarak yollar kapatıldı. Cochabamba-Santa Cruz otoyolunun ve Ichilo-Bulo Bulo köprüsünün de kapatıldığı ifade ediliyor. Bunun batısında Parotani, Bombeo, Llavini ve bölgenin geri kalanında da blokajlar olduğu belirtilirken, Sipe Sipe yolunda da yola atılan taşlarla trafiğin kilitlendiği kaydedildi.

Oruro ve La Paz’ı birbirine bağlayan Pongo, Sayari ve Japokasa yollarının da kesildiği aktarılırken, ülkenin doğusuna giden Corani, San Jacinto, Shinahota ve Senda 3 yollarının da kapatıldığı belirtildi. Santa Cruz'da da Yapacaní, San Julián ve Cuatro Cañadas vilayetlerinde de eylemler yapılacağı belirtiliyor.