Bolivya'da MAS hükümeti göreve başladı

Bolivya'da 18 Ekim seçimlerini kazanan Sosyalizm Hareket'inin (MAS) adayı Luis Arce hükümeti Pazar günü yemin ederek göreve başladı. Bolivya resmi haber ajansı ABI'nin bildirdiğine göre, 16 bakandan oluşan Arce kabinesi daha çok toplumsal hareketlerin taleplerine uygun olarak MAS'ın "yeni yüzlerinden" oluşturuldu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Kasım 2020
  • 12:20

Bolivya'da 18 Ekim seçimlerini kazanan Sosyalizm Hareket'inin (MAS) adayı Luis Arce hükümeti Pazar günü yemin ederek göreve başladı. Bolivya resmi haber ajansı ABI'nin bildirdiğine göre, 16 bakandan oluşan Arce kabinesi daha çok toplumsal hareketlerin taleplerine uygun olarak MAS'ın "yeni yüzlerinden" oluşturuldu.

Bakanlarını tanıtan Arce, hükümetin sadece darbeciler tarafından tahrip edilen ekonomiyi ıslah etmekle uğraşmayacağını, yıkıma uğrattıkları eğitim ve sağlık hizmetlerinde de büyük sorunlarla karşı karşıya olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Arce, uluslararası ilişkileri yeniden yönlendireceğini ve Haziran ayında kaldırılan Kültür Bakanlığı'nı açacağını açıkladı.

MAS hükümetinin ilk eylemlerinden biri, yerli halkların geleneksel sembolü olan "Wiphala"nın ulusal bayrakla eşitliğini yeniden sağlamak oldu. Evo Morales döneminde renkli bayrak, eşit devlet sembolü olarak anayasada yer almıştı. Ancak askeri darbeyle yönetime getirilen Jeanine Enez'in, “Benim bölgemde, 'Wiphala' gibi bir bayrak istemiyoruz” açıklamasını ‘çağrı’ sayan faşist çeteler, darbecilerin de desteklediği gösteriler eşliğinde ülkenin çeşitli yerlerinde yerli halkın sembollerini yakmışlardı.

Venezuela elçiliği işgalden kurtarıldı

Bolivya'yı ziyaret eden Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Pazartesi günü başkent La Paz’daki büyükelçiliğe Güney Amerika bağımsızlık savaşının sembol liderlerinden Simon Bolvar'ın resmini yeniden astı. Darbeden sonra Venezuela elçilik binasını işgal eden resmi/sivil çeteler, Donald Trump'ın lütfuyla kendisini Venezuela'nın "geçici başkanı" ilan eden Juan Guaido'nun fotoğrafını asmışlardı. Arreaza, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Venezuela halkına ait olanı kurtardık.” dedi. Cumhurbaşkanı Nicole Maduro da yaptığı açıklamada, "Kurtarıcı Simon Bolivar, Bolivya büyükelçiliğimize geri döndü." İfadelerini kullandı.

Venezuela elçiliği baş katibi, Guaido ile yandaşlarını elçilik binasını yağmalamakla, televizyonları, kitapları, bilgisayarları, mobilyaları söküp çalmak ve "barbarlık" yapmakla suçladı.

Morales ülkesine geri döndü

Arjantin'de sürgünde bulunan eski yerli cumhurbaşkanı Evo Morales, Çarşamba günü MAS'ın kalelerinden biri olan Chimore kentine geldi. Burası Morales'in Koka çiftçilerinin sendika lideri olarak siyasi kariyerine başladığı yerdir aynı zamanda. 12 Kasım 2019'da darbecilerin sürgüne gönderdikleri Morales darbeden bir yıl sonra sendika lideri olarak siyasi kariyerine başladığı kente yeniden döndü.

Prensa Latina ajansının bildirdiğine göre Morales, düzenlediği basın toplantısında, darbecilerin sekiz akrabasına kendisini Washington'a iade etmeleri karşılığında 50 bin dolar teklif ettiklerini ancak yakınlarının bunu reddettiğini açıkladı. Morales, “Darbe sadece Bolivyalı sağ tarafından değil, aynı zamanda ABD tarafından, kapitalizm tarafından da yapıldı. Darbe bizim ekonomik modelimiz ve  lityumla ilgiliydi.” dedi.

Kendilerine ‘barbarlar’ denildiğini hatırlatan Morales, şu sözlerle sağcılara bir tür meydan okudu; “Bolivya'daki ve dünyanın genelindeki sağcılar şunu bilmeli; barbarlar hükûmete geri döndü. İktidardayız.”