Myanmar’da ordunun darbeyle yönetime el koymasının ardından BM, ABD ve AB’den açıklamalar yapıldı. Batılı emperyalistlerin açıklamalarında darbeyi kınama mesajları ve “demokratik ilkelere uyum” vurguları öne çıktı.
BM Genel Sekreteri António Guterres, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi’nin ve diğer üst düzey siyasetçilerin ordu tarafından tutuklanmasını kınadı. Askeri liderliği “Myanmar halkının iradesine saygı göstermeye ve demokratik normlara bağlı kalmaya” çağırdı. New York’taki BM genel merkezinde Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric, bunun Güneydoğu Asya ülkesindeki demokratik reform sürecine “ağır bir darbe” olacağını söyledi. BM sözcüsü, geçtiğimiz yıl Kasım ayında gerçekleşen genel seçimlerin sonucuna saygı duymak ve “demokratik normları” gözetmek için Myanmar’daki orduya çağrıda bulundu.
Beyaz Saray, Myanmar’daki demokratik sürece desteğini vurguladı ve orduyu demokratik kurallara ve uygulanabilir yasalara uymaya çağırdı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suun Kyi’nin serbest bırakılması çağrısı yaptı.
Avrupa Birliği liderleri de ordunun yönetimi ele geçirilmesini kınayarak tutukluların serbest bırakılmasını istedi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Twitter paylaşımında, meşru hükümetin anayasaya ve önceki seçimlere uygun olarak eski durumuna getirilmesi gerektiğini yazdı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Dış Temsilcisi Josep Borrell de benzer açıklamalarda bulundu. Borrell ve Michel gibi von der Leyen de tutuklananların serbest bırakılması çağrısını yineledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas (SPD), Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir basın açıklamasında Myanmar’ın daha da demokratikleşmesine verdiği desteği yineledi. Ayrıca tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu ve askeri darbeyi kınadı.