Venezuela’da darbe işbirlikçisi yurtdışına kaçırıldı

Emperyalist odakların ve ABD’nin Venezuela’daki işbirlikçilerinden Leopoldo López yurtdışında kaçtı, kaçırıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 25 Ekim 2020
  • 18:51

Geçtiğimiz yıl Nicolás Maduro yönetimini devirme çabaları sırasında hapis cezasına çarptırılan, daha sonra İspanya Büyükelçiliği’ne kaçırılması tezgahlanan, darbe işbirlikçisi Leopoldo López bu kez yurtdışına kaçırıldı.

Leopoldo López 2014’te “Venezuela’nın seçilmiş resmi Başkanı Nicolás Maduro'ya suikast düzenlemek ve hükümeti devirmek amacıyla isyan çıkararak insanların ölümüne yol açmak” nedeniyle hâkim karşısına çıkmış ve 14 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Venezuela’nın başkenti Caracas’ta ev hapsinde tutulan Leopoldo López’in kaçırılarak Caracas’taki İspanya büyükelçiliğine sığınması sağlanmıştı.

Leopoldo López’in bu kez, Caracas'taki İspanyol büyükelçiliğinde yaklaşık bir buçuk yıl geçirdikten sonra Venezuela'dan kaçtığı basına yansıdı.

İspanya Dışişleri Bakanlığı, “Leopoldo López, elçilik konutunu gönüllü ve kendi kişisel kararı ile terk etti” diyerek kaçışı doğruladı. 

Kendi kendisini Venezuela’nın geçici cumhurbaşkanı ilan eden, ABD uşağı Juan Guaidó, Twitter'da “Nicolás Maduro hükümeti ve devlet aygıtının başarılı bir şekilde yanıltılarak López'in yurtdışına kaçırıldığını” yazdı.

49 yaşındaki darbe işbirlikçisi Leopoldo López, Nicolás Maduro yönetimine karşı protestolarda şiddeti kışkırtarak insanların ölmesine neden olma sebebi ile 14 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 2019’da ABD’nin başını çektiği emperyalistler ve ülkedeki işbirlikçilerinin darbe planlarıyla hem hükümet devrilecekti, hem de ev hapsinde tutulan Leopoldo López serbest kalacaktı.

ABD yıllardır Venezuela’yı tekrar kendi arka bahçesine dönüştürmek için her türlü kirli-kanlı yol ve yönteme başvuruyor. Hugo Chavez döneminde bu pek kolay değildi, olmadı. Hugo Chavez’in ölümü ABD’nin ve petrolü seven başkanı Trump’ın iştahını yeniden kabartı. Venezuela’nın seçilmiş Cumhurbaşkanı Nicolás Maduro’yu devirmek için darbe girişimleri de dahil her türlü yola başvuruldu.

ABD’de her türlü yolla ülkelerin zenginlik kaynaklarına el koymaya, halkları savaş ve iç savaşla açlığa ve yoksulluğa, yokluğa ve çaresizliğe sürükleyerek hegemonyasını idame etmeye çalışıyor. Leopoldo López’in kaçırılmasının, bundan sonraki alçakça planlarının bir parçası olması muhtemeldir.

Dünyanın işçileri, emekçileri ve ezilen mazlum halkları bu talan düzenine karşı ayağa kalkmadıkları sürece ne ABD ne de diğer emperyalist odaklar bu kirli sevdalarından vazgeçeceklerdir.