Myanmar’da gösteriler devam ediyor

Myanmar’da darbe yapan orduya karşı gerçekleştirilen protesto eylemleri, devletin kaba şiddetine rağmen sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Mart 2021
  • 13:39

Myanmar’da darbe yapan orduya karşı gerçekleştirilen protesto eylemleri, devletin kaba şiddetine rağmen sürüyor. Son eylemlerde silahlı saldırıya uğradığını iddia eden polisin 10 kişiyi daha katlettiği bildirildi. Askeri cuntayı protesto eden halkın öncelikli talebi, halk tarafından seçilmiş Başkan Aung San Suu Kyi’nın serbest bırakılıp göreve dönmesidir. 1991 yılında Nobel barış ödülü alan Aung San Suu Kyi’nin yolsuzluk yaptığını iddia eden askeri cunta, yetkisini elinden alıp hapse kapatmıştı.

“Seçmiş oldukları hükümetin yeniden göreve gelmesi ve askerlerin devlet yönetiminden çekilmesi için yapılan protestolar sırasında 60 kişinin öldürülmesi ve 2 bin kişinin yaralanması pahasına, halk kararlılıkla eylemleri sürdürüyor.

Zeit online.de’nin haberine göre, halka saldıran cuntanın kolluk kuvvetleri gerçek mermi de kullandı. Ülkenin merkezinde bulunan Myaing beldesinde polis merkezi önünde toplanan göstericiler, daha önce tutuklanan 3 arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle eylem yaptı. Olayı izleyen bir görgü tanığı, “Polis önce göz yaşartıcı gazla, sonra da plastik mermiyle insanlara saldırdı. Aralarında arkadaşımın olduğu 6 kişiyi öldürdüler” dedi. Ayrıca Yangon, Madalay, Bago ve Taungoo illerinde de polis saldırısı sonucu öldürülen eylemciler olduğu bildirildi. Amnesty International Örgütü’nün olaylarla ilgili izlediği 50 video kaydından çıkardığı sonuçlara göre, devletin güvenlik güçleri sistematik olarak halka ölümcül şiddet uyguluyor. “Ordunun yapmış olduğu saldırılar birer cinayettir” saptaması yapan Amnesty International, devletin silahlı güçlerinin ülkeyi yönetme biçiminin ancak baskı ve zulümle olabildiğine dikkat çekti. Asya’nın Güney Doğusunda bulunan Myanmar’da Şubat ayında gerçekleştirilen darbeye karşı başlatılan kitlesel protestolar kesintisiz bir şekilde devam ediyor.