Sudan’da sabah saatlerindeki askeri hareketliliğin bir darbe olduğu, ancak 9 saatlik bir gecikmeyle netleşti.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Sarayını kuşatan ordunun, devlet televizyonu, radyosu ve ülkenin resmi haber ajansı SUNA'yı denetimine almasının ardından, TV ve radyodan ulusal marşlar ve şarkılar yayınlanmaya başlandı. Öğleden sonra devlet televizyonunda halka hitap eden Sudan Savunma Bakanı Avad Muhammed Ahmed bin Avf, Sudan Yüksek Askeri Konseyi’nin yönetime el koyduğunu açıkladı.
Yine bir darbeyle iş başına gelmiş ve 30 yıldır ülkeyi diktatörlükle yöneten Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in tutuklandığını belirten Avf, 3 aylık bir OHAL ilan edildiğini vurguladı. Açıklamada, mevcut hükümet sisteminin ve eyalet yönetimlerinin feshedildiği, 2 yıllık bir geçiş döneminin başlatıldığı, bu dönemin ardından seçimlere gidileceği ileri sürüldü. Ayrıca ordu tarafından bu akşamdan başlayarak saat 19.00’dan sonra gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve yasağın 1 ay boyunca uygulanacağı açıklandı.
Reuters’ın aktardığına göre el-Beşir, başkanlık sarayında tutuluyor. Ayrıca Sudan istihbaratı tarafından, iktidardaki Ulusal Kongre Partisi’nin 100’den fazla yöneticisinin tutuklandığı bildirildi. Öte yandan ordunun açıklamasında, Sudan’daki bütün siyasi tutukluların serbest bırakıldığına yer verildi.
Protestolara devam çağrısı
Rejime karşı yaklaşık 4 aydır süren protesto gösterilerini düzenleyen gruplar sokakları terk etmeme ve Savunma Bakanı’na kaşı gösterilere devam çağrısı yaptılar. Rejim karşıtı gösterilerde önemli bir rol oynayan Sudan Komünist Partisi’nden Awad Abdülbayen darbenin Beşir rejimine yeni bir hayat öpücüğü verdiğini belirtti. Genel olarak eylemciler de gerek sosyal medya paylaşımlarında gerekse çeşitli ajanslarla yapılan röportajlarda, darbeyi desteklemediklerini, Beşir’in yardımcılarını kabul etmeyeceklerini, ancak bir geçiş hükümetini destekleyebileceklerini vurguluyorlar.