Almanya’da iklim grevi ve kömür madeni protestoları

Almanya’da ‘6. İklim Grevi’ kapsamında yüzlerce eylem düzenlendi. Avrupa’nın en büyük kömür madenlerinden ve hava kirliliğinin en büyük kaynakları arasında olan Garzweiler madenine karşı protestolar gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Eylül 2020
  • 16:38

Fridays for Future, dünya çapında '6. İklim Grevi' düzenledi. 3 bin 100 kentte düzenlenen protesto gösterilerinin 450’si Almanya’da yapıldı.

Cuma günü düzenlenen kitlesel “Fridays for Future” mitinglerinden sonra, hafta sonu Rheinland iklim değişikliğine karşı protestoların odak noktası oldu. Bu protestolardan biri de Cumartesi günü Köln yakınlarında bulunan ve Avrupa’nın en büyük madeni olan Garzweiler kömür madeninde gerçekleşti.

Garzweiler madeni, fosil yakıtların çıkarılmasına karşı mücadelenin yeni merkezi haline geldi. Enerji tekeli RWE Grubu, köyleri yok ederek, köy sakinlerini sürerek, 2038 yılına kadar orada linyit çıkarmak istiyor. Cumartesi günü "Ende Gelaende" (Hikayenin sonu, eklenecek bir şey yok) aktivistleri bu planlara karşı "sivil itaatsizlik" çağrısı yaptı.

Protesto gösterilerine yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Polis göstericilere karşı bazen acımasız bir şiddetle biber gazı, cop, at ve köpek kullanarak saldırdı. jungeWelt’in haberine göre, gösterilerde polis 64 kişiyi gözaltına aldı 47 kişiyi tutukladı.

Göstericiler Cumartesi günü maden ocağına girmeyi başardılar ve konveyör bantları ile kömür deposunu işgal ettiler. Weisweiler elektrik santralinde de eylemciler ayrıca bir kömür deposuna baskın yaptı. Lausward benzin santraline erişim yaklaşık 250 kişi tarafından engellendi. Polise göre, Düsseldorf'taki başka bir gaz santralinin önünde yaklaşık 200 kişi gösteri yaptı.

Hava kirliliğinin en büyük kaynaklarından...

RWE enerji tekeline ait Garzweiler madeni ve çevresindeki enerji santralleri yıllardır protestocuların hedefinde. Bu maden ve santralleri Avrupa'daki sera gazı emisyonlarının ve hava kirliliğinin en büyük kaynakları arasında görülüyor.

İklim aktivistleri, Alman hükümetinin 2038 yılına kadar kömür çıkarılması ve kullanılmasıyla ilgili kararını protesto ediyor, fosil yakıtlarını sera gazının emisyonu ve hava kirliliğinin en büyük nedenlerinden biri olduğuna vurgu yapıyor ve iklim değişikliğiyle etkin şekilde mücadele edilebilmesi için çok geç kalınmış olacağını ifade ediyorlar.

Göstericiler ayrıca Garzweiler kömür madenini genişletme çalışmaları sonucunda yakınlardaki beş köyün yok olmasını da protesto ediyor. Söz konusu köylerin 2024 yılından itibaren yıkılması planlanıyor ve bu yaklaşık bin 500 kişinin hayatını etkileyecek. Garzweiler geçtiğimiz yıllarda da bir düzine köyün yok olmasına sebep olmuştu.

Konu geçtiğimiz haftalarda anayasal haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle köy halkı tarafından Federal Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı. Köylüler yaşam alanlarını yok edecek planın, Alman devletinin “fosil yakıtları 2038'e kadar tamamen terk etme” vaadiyle de ters düştüğünü belirtiyor.

İLİŞKİLİ HABERLER