Covid-19 salgınının ortasında, European Copernicus Earth izleme programından uzmanlar, endişe verici yeni bir hava durumu raporu yayınladılar.
Buna göre, Avrupa’da Ekim ayı, şimdiye kadarki en sıcak Ekim ayı olarak kayıtlara geçti. Hava sıcaklığı ortalamasının 1981-2010 yıllarına göre 1,6 °C daha yüksek olduğu açıklandı. Dünyadaysa şimdiye kadarki üçüncü en sıcak Ekim ayı yaşandı. Bilim insanları en sıcak Ekim aylarının, son 6 yıl içerisinde yaşandığına dikkat çekiyor. Bu sıcaklık artışları, Paris İklim Anlaşması’yla sözde iklim için göstermelik hedefler ortaya koyan emperyalist kapitalist devletlerin, şimdiden hedeflerinin gerisinde kaldığına işaret ediyor.
“Bu yüzyılda küresel ısınma 4 dereceyi bulursa…”
Sıcaklık artışlarının yol açacağı sonuçlardan yalnızca biri olan buzulların erimesi konusunda da çarpıcı iddialar ortaya atılıyor. Konu üzerine Climat Now tarafından yayımlanan programda, birçok detaya yer verildi.
Alman İklim uzmanı Anders Levermann’ın yaptığı simülasyonlara göre, 1°C’lik küresel ısınma deniz seviyesini iki buçuk metre yükseltebiliyor. Levermann, “Eğer dünya 2 ya da 3 derece ısınırsa Doğu Antarktika’daki Wilkes Havzası değişime uğrar ve buzullar yok olur” dedi. Antarktika’daki dev Thwaites Buzulu’nun yakında eriyeceğine değinen bilim insanları, bunun deniz seviyesini 60 santim yükseltebileceğini vurguladı. Danimarka Meteoroloji Enstitüsünde çalışan Ruth Mottram, Grönland’da geçmişe kıyasla daha fazla yağmur yağdığına dikkat çekti.
Programın sonunda Levermann “Eğer bu yüzyıl sonunda küresel ısınma 4 dereceyi bulursa, uzun vadede deniz seviyesi 10 metre yükselecektir. Eğer bu gerçekleşirse New York, New Orleans, Rotterdam ve Hamburg gibi şehirleri terk edeceğimiz anlamına gelir” iddiasında bulundu.
Grönland buz tabakası eriyor
Çevre ve yer bilimlerinde çalışmalar yürüten notre-planete.info sitesinde yazılan bir yazıda, 30 milyon yıldan daha eski olan Grönland buz tabakasının, karbondioksit salımının şimdi hemen durdurulsa bile erimeye devam edeceğini vurguluyor. Yazıda, Grönland buz tabakasının her sene 50 Gt (Gigaton) buz kaybettiği öne sürülüyor.
ABD’de bulunan Lincoln Üniversitesi'nden Temmuz 2020’nin sonunda yayınlanan bir araştırmaya göre, 1991 ile 2019 yılları arasında Grönland kıyılarında sıcaklık ortalamasının kışın 4,4°C ve yazın 1,7°C arttığı yazıyor. Yaz boyunca her 1°C sıcaklık artışının, bir yılda yaklaşık 116 milyar tonluk buz kaybına neden olduğu açıklanıyor.