İsviçre’de iklim eylemleri

İklim için eylemler dün İsviçre’nin 18 kentinde devam etti. Lozan ve Cenevre’de de dün iklim yürüyüşleri gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Eylül 2020
  • 15:16

İsviçre genelinde iklim krizine karşı eylemler bir buçuk yılı aşkındır sürüyor. Bu süreç içerisinde birçok farklı hareket kuruldu, farklı biçimlerde eylem, yürüyüş ve protestolar gerçekleştirildi. Pandemi nedeniyle bir süredir ara verilen eylemler, dün Basel’in yanı sıra Lozan ve Cenevre’nin de aralarında olduğu 18 kentte devam etti.

Bir buçuk yılı aşkındır gerçekleşen iklim eylemlerinin bir ayağı da yerel ve ulusal düzeyde kapitalist devletlere seslenmekti. Hareketlerin taleplerinden biri 2030’da sıfır karbondioksit tüketimine varabilmek için birtakım önlemler alınmasıdır. Bu doğrultuda adım atılması için siyasetçilerle yapılan görüşmeler ise bir sonuç üretmedi. İklim hareketleri, siyasiler tarafından yeterince duyulmadıklarını, dinlenmediklerini ve hatta terk edilmiş hissiyatına büründüklerini ifade ettiler.

Lozan

Dün gerçekleşen yürüyüş; İklim için Adalet Kolektifi (Collective Climate Justice), Yok Oluş İsyanı (Extinction Rebellion), İklim için Grev (la Grève du climat) ve Kurtuluş Kolektifi (Collectif BreakFree) hareketlerinin birleşimiyle ilk defa ortak çağrı ve hazırlıkla düzenlendi. Özellikle sosyal medya ve whatsapp üzerinden çağrısı yapılan eylem öncesi, tatil boyunca da eğitim seminerleri verildi.

Saat 14.00’te Lozan tren istasyonu önünde kitle toplanmaya başladı. Toplanmanın başından itibaren yapılan konuşmalarda, dünya genelinde ve İsviçre’de hükümetlerin iklim için hiçbir adım atmadığı belirtildi. Böyle sürdükçe iklim için eylemlerin daha da meşrulaşacağı vurgulandı ve çeyrek saat sonra eylem başladı. Kitlenin önünde bir grup palyaçonun yer aldığı yürüyüşte, Montbenon gazinosunun önünden geçildi. Lozan Plaza hotelinin önünde ve İsviçre Bankalar Birliği’ne (UBS) ait bankanın karşısında oturma eylemi yapıldı. Oturma esnasında, petrol ve madencilik alanlarında birçok şirkete yatırım yapan UBS teşhir edildi ve anti-kapitalist sloganlar atıldı. Devamında Saint-François katedralinin yanından geçilerek ulaşılan, sicili UBS gibi kirli olan Crédit Suisse bankası, ıslıklar, yuhalamalar ve “Tek yol devrim!” sloganları eşliğinde teşhir edildi. Sonrasında kitle Bessière köprüsünden geçerek, Riponne Meydanı’na vardı. Buradaki mitingde, katılan hareketlere, eyleme destek veren kişi, kurum ve kuruluşlara söz hakkı tanındı.

Konuşmalar esnasında iklim ve iklimle ilgili belli politikalar üzerine konuşmalar gerçekleşti. Lozan Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan ve Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli’nin (GİEC) son raporuna destek veren bir konuşmacı, gelinen yerde yılık 418 bin gigaton karbon dioksit (GtCO2) tüketildiğini, bu seviyeye en son 3 milyon yıl önce varıldığını belirtti. “Karbon dioksit tüketimi bu hızla devam ederse kısa zaman içerisinde 15 milyon yıl geriye gidilecek” dedi.

Hastanede çalışan bir doktor “Dünya nüfusunun %10’u şu an açlık sorunu yaşıyor, bunun %20’si Afrika kıtasında. Bu böyle devam ederse 2030’a dünya nüfusunun %30’u açlık sorunu çekecek” ifadelerini kullandı. Sağlık alanının “tedavi edici tıptan, önleyici tıpa dönüşmesi gerektiğini” vurguladı. Birleşmiş Milletler’in (BM) hazırladığı bir rapordan aktarım yapan doktor, 2050’de 500 milyon ile 1 milyar arasında insanın hayat koşullarının kötüleşmesi nedeniyle göç etmek zorunda kalacaklarını öne sürdü.

Konuşmalarda, ‘İklim için Grev’ hareketinin 20-25 Eylül arasında başkent Bern’de çeşitli eylem yapacağı kısaca anlatıldı. Eylemleri düzenleyen kurumlar adına yapılan konuşmada, eylemler okul ve iş saatlerinde yapıldığı için “çok fazla radikal olduğu” yönünde kendilerine bildirim yapıldığı aktarıldı. Fakat kendilerine göre, iklim için halen bir adım atılmadığı için “yeterince radikal olunmadığı” vurgulandı.

Yürüyüş, katılım açısından öncekilere kıyasla daha düşük olmasına rağmen, coşkusundan hiçbir şey kaybetmedi. Muhtemelen koronavirüs hastalığının katılım üzerinde bir etkisi olmuştur. Eylem esnasında sık sık “Tek yol devrim!”, “İklimden daha sıcağız!”, “1, 2, 3 derece, insanlığa karşı bir suç!” ve Liberal Ekoloji (Écologie Liberale) adında sağcı ekolojistlere gönderme olarak “Sermayenin çocuğu Liberal Ekoloji!” sloganları atıldı.

Son olarak 20-25 Eyül arasında Bern’de gerçekleşecek eylemlere çağrı yapılarak eylem son buldu.

Cenevre

Yürüyüşten önce Cornavin tren istasyonu önünde buluşan kitleye, 20-25 Eylül tarihlerinin iklim krizine karşı eylem haftası olacağı ilan edildi. Eylemi düzenleyen komite, iklim hareketi olarak bugün bir adım daha ileri gitmek zorunda olduklarını belirtti.

Saat 15.00’te başlayan yürüyüşte, şehrin en işlek caddelerinden geçildi. Şehrin göbeğindeki Mont-Blanc köprüsünden devam edilerek Plainpalais ovasında son buldu. Genel olarak gençliğin oluşturduğu kitle, coşkulu ve militan bir şekilde yürüyüş boyunca aralıksız “İklimden daha sıcağız!”, “1, 2, 3 derece, insanlığa karşı bir suç!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” ve “Sermayenin çocuğu Liberal Ekoloji!” sloganlarını atı. Kortejin başını “İklim için öğrenciler greve” ve “Sistemi atlayalım” şiarlı iki ana pankart çekti.

Eylem Plainpalais ovasında gerçekleştirilen konuşmalarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İsviçre