ABD’den Ukrayna’ya “her türlü” destek

Kamuoyunda Rusya’yı hedef gösteren ABD ve İngiltere’nin başını çektiği batılı emperyalistler, “her türlü ihtiyacını karşılayacak biçimde” Ukrayna’yı donatarak, Rusya’yı provoke ediyor ve savaş tehdidini büyütüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Ocak 2022
  • 13:50

Emperyalist savaş ve saldırganlığı tırmandıran ABD ve İngiltere’nin başını çektiği NATO cephesi, Ukrayna’yı askeri olarak donatıp Rusya’yı kışkırtma çabalarını sürdürürken, diplomatik açıdan da Rusya’yı uluslararası baskı altına almaya çalışıyor. Ukrayna’yı işgale girişeceği iddiasıyla Rusya’yı her açıdan hedef alan emperyalistler, “çözüm” ve “görüşme” söylemleri eşliğinde saldırgan hamlelerine yenilerini ekliyor.

ABD-Ukrayna görüşmesi ve askeri yardımlar

Rusya’yı hedef alan açıklamalar ve manipülatif haberlere son olarak da ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklama eklendi. Pentagon Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Ukrayna sınırına ve Belarus’a son 24 saatte daha fazla yığınak yaptığını iddia etti. Kirby iddiasını “Oradaki kabiliyetlerine dramatik seviyede değilse de belirli ölçüde eklemeler yaptığını görmeye devam ediyoruz” ifadeleriyle öne sürdü.

Bununla birlikte Ukrayna’ya askeri desteklerini sürdürdüklerini ifade eden Pentagon sözcüsü, Ukrayna’da füze sistemlerinin kapasitesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundukları bilgisini paylaştı. Füze sistemi henüz göndermemiş olmalarına değinen Kirby, “Zaten onlara henüz 3 parti destek gönderdik. Devamı da gelecek. Bu sürecin önüne geçmek istemiyorum. Ukrayna’ya verilen silahların detayın çok girmeyeceğim. Onlarla ihtiyaçları konusunda sürekli bir iletişim halindeyiz” diyerek füze sistemi de vereceklerini ima etti. Ayrıca Irak ve Afganistan işgallerinde kullanılan 10 bine yakın askeri de teyakkuza geçirdiklerini söyleyen Kirby, savaş ve saldırganlığı körükleyerek Ukrayna’daki krizi derinleştirmek için seferber olduklarını itiraf etti.

Dün ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky arasında telefon görüşmesi gerçekleşirken, taraflar yeni işbirliği alanlarını görüştüklerini açıkladı. ABD Başkanı Biden askeri yardımların yanı sıra Ukrayna’ya ekonomik destek sözü verdiğini ifade etti. İşbirlikçisi Zelensky ise “Biden’a sürekli askeri yardımdan dolayı teşekkür ettim. Ayrıca, Ukrayna'ya maddi desteğin sağlanması imkanı ele alındı” ifadeleriyle sosyal medyada paylaşım yaptı.

ABD’den BMGK hamlesi

ABD’nin bir diğer hamlesi ise, Rusya üzerindeki uluslararası basıncı arttırmak amacıyla Ukrayna krizini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) taşımak oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan ABD BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya’nın “tehditleri” ile “Ukrayna sınırına ve Belarus’a asker yığması” iddialarını tekrarladı ve bu iddialar üzerinden BMGK’yı toplantıya çağırdıklarını açıkladı. Kendileri Ukrayna’yı savaş destekleriyle donatarak Rusya’yı kışkırtmaya çalışan ABD emperyalistleri, ikiyüzlüce “küresel güvenlik” ve “barış” gibi söylemler kullanmaktan da vazgeçmiyor. BM temsilcisi Greenfield da açıklamasında bu demagojileri dilinden düşürmedi.

Almanya-Birleşik Krallık Savunma Bakanları görüştü

ABD ve Birleşik Krallık’ın başını çektiği batılı emperyalistler, Ukrayna’yı askeri ve ekonomik olarak “her türlü ihtiyacını karşılayacak” şekilde donatıyor. Buna rağmen ABD-İngiltere-Ukrayna üçlüsü, savaş hamlelerinde tüm NATO’yu seferber etmek için uğraşmayı da ihmal etmiyor. Zira Rusya ile farklı ilişkilere sahip olan Almanya gibi devletler konuyu benzer çerçevede ele alsa da saldırganlığı aynı çapta desteklemiyor. Biden’ın “NATO’da çatlak var” diye itiraf ettiği ayrışmanın son örneği de Almanya’nın Ukrayna’ya “miğfer” göndermesi oldu.

Birleşik Krallık-Almanya savunma bakanları arasında gerçekleşen görüşme sonrası Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, “Almanya hükümeti kriz bölgelerine öldürücü silahlar göndermeme kararı aldı çünkü durumu alevlendirmek istemiyoruz, başka şekillerde katkıda bulunmak istiyoruz” dedi. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna’ya askeri desteklerini sürdüreceklerini açıklayan İngiliz mevkidaşı Ben Wallace ise Almanya’nın tutumuna dair “İngiltere'nin, Ukraynalıların taktiksel savunma amaçlı silah yardımına ihtiyaç duyduğuna dair bir pozisyon aldığı açık. Fakat başka ülkelerin kararlarını yargılamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’dan Almanya’ya tepki ve silah desteği çağrısı

Almanya’nın kararına tepki Ukrayna’dan geldi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko ve Berlin Büyükelçisi Andriy Melnyk, Almanya’nın kararına tepki gösteren ifadelerle açıklamalar yaptı. Klitschko, Rusya’nın “mükemmel ekipmanlara sahip güçleriyle” Ukrayna’da istila başlatabileceği demagojisi yaparken “Almanya bundan sonra ne yollayacak, yastık mı?” dedi.

Melnyk ise Ukrayna askerlerinin miğfere acil ihtiyacı olmadığını söyleyerek silah ihtiyacına işaret etti. Buna rağmen “Düşünce biçiminde en azından bir değişim gördüğümüz için memnunuz” diyen Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi, Almanya’nın verdiği desteğe minnetlerini sundu.

Görüldüğü üzere batılı emperyalistler, aralarındaki “çatlaklara” rağmen, hem “diplomatik” hem de “askeri” hamleleriyle Rusya’yı provoke ederek bölgedeki savaş tehdidini körüklüyor. Ukrayna’yı “her türlü ihtiyacını karşılayacak biçimde” donatan NATO emperyalistleri, uluslararası kamuoyunda da “Ukrayna’yı işgal etmek”, “sınıra askeri yığınak yapmak” gibi iddialarla Rusya’yı hedef göstererek saldırganlıklarını meşrulaştırmaya çabalıyor. Bu manipülasyonlar ve saldırgan hamleler, savaş tehdidinin de büyümeye devam edeceğini gözler önüne seriyor.