ABD Başkanı Joe Biden’ın ‘komuta ettiği’ batılı emperyalist kampın ‘Rusya’yı kuşatma’ politikasının son dönemde daha saldırgan daha pervasız olduğu gözleniyordu. Bu politikaya sert yanıtlar veren Vladimir Putin yönetimi ise savaş aygıtı NATO’nun Rusya kapılarına dayanmasına seyirci kalmayacağını Biden’le müttefiklerine sık sık hatırlatıyordu. ABD-NATO savaş güçlerinin Karadeniz’de cirit atması, Ukrayna’daki kukla rejimi kullanarak Rusya’yı tehdit etmesi, Putin yönetiminin karşı tehdidiyle yanıtlanınca gerilim daha da arttı. Ancak tehditler, karşı tehditler devam ederken taraflar “diplomatik” bir çözüme ulaşmak için görüşmelere devam ediyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği yönünde propagandayı iyiden iyiye körükleyen ABD ile ortakları, bu varsayım üzerinden tehdit dozunu arttırarak, işi savaş ihtimaline kadar vardırdılar. Covid-19 pandemisi, iklim sorunu, küresel ısınma, nükleer silahlar, sosyal eşitsizlik, açlık gibi sorunlar derinleşip yerkürede yaşamı tehdit eden boyuta varmışken, Joe Biden ve aveneleri ABD’nin emperyalist hegemon güç olmaya devam ettiğini ispatlama derdine düştüler. Kuşatmaya karşılık Putin yönetimi ise, “kırmızı çizgileri”nin aşılmaması yönünde uyarılar yaparak karşılık veriyor. Bu karşılıklı restleşme gerilimi doruk noktasına tırmandırmış görünüyor.
Son olarak yaptığı açıklamada ABD emperyalizminin şefi J. Biden, Rusya'nın “Ukrayna'ya gireceğine inandığını” söyledi ancak “küçük bir istila” olması durumunda NATO’nun nasıl karşılık vereceği konusunda anlaşmazlık olduğunu itiraf etti. Bu açıklama, Biden’in AB’deki “ortaklarını” istediği çizgiye çekme gücünden yoksun olduğunun itirafı olarak değerlendirildi. AB şefleri arada bir “keskin” açıklamalar yapsa da çoğunun Rusya ile çatışmaya niyeti olmadığı görülüyor. Nitekim Biden’in itirafları, NATO’nun sergilediği “birlik” görüntüsünün kof olduğunu gözler önüne serdi.
ABD Başkanı’nın itirafı bazı spekülasyonlara neden oldu. Kiev’deki işbirlikçi rejim hayal kırıklığını dile getirirken, “acil” bir açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, “Rus güçlerinin sınır ötesi herhangi bir hareketinin bir işgal olarak değerlendirileceğini” ileri sürdü. Biden’ın çatlak itirafına karşılık Psaki, “ABD ile müttefiklerinin hızlı, ağır ve birlik içinde bir yanıt vereceğini” iddia etti.
Almanya-Rusya görüşmesi
Bu gelişmeler olurken, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Rus mevkidaşı ile görüşüyordu. Ortak basın toplantısı düzenleyen iki bakan, Rusya ile Almanya arasında son günlerde yaşanan gerilimi hafiflettiler. Aynı anda yaşanan bu iki olay, ABD emperyalizminin AB şeflerini Rusya ile çatıştırma politikasının pek karşılık bulmadığını gözler önüne seriyor. Yüksek perdeden Rusya’yı hedef alan laflar sarf etmeleri bu durumu değiştirmiyor.