Ukrayna ordusunun Donbass'a saldırdığı iddia edildi

Lugansk Özerk Halk Cumhuriyeti ile Ukrayna rejimi arasındaki gerilimin tırmandığı bildiriliyor. ABD-İngiliz emperyalistlerinin yaptıkları savaş çığırtkanlığı dikkate alındığında, Amerikancı rejim ordusunun saldırı düzenlemiş olma ihtimali yüksek görünüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Şubat 2022
  • 16:00

ABD-İngiliz emperyalistleri savaşı körükleyen saldırgan tutumlarında ısrar ederken, Lugansk Özerk Halk Cumhuriyeti ile Ukrayna rejimi arasındaki gerilimin tırmandığı bildiriliyor. Rusya merkezli kanalların verdiği habere göre Ukrayna ordusu varılan ateşkesi ihlal ederek bu sabah havan toplarıyla saldırı düzenledi.

RT Arabic sitesinde yer alan habere göre, bugün Donbass 200 havan topu mermisiyle hedef alındı. Yerel kaynaklar, Perşembe sabahı başlayan saldırıda Donbass’ın yaklaşık 200 top mermisiyle hedef alındığını söylüyor. Haberde başka yerleşim yerlerinin de hedef alındığı ve saldırılarda 122-152 mm’lik topların da kullanıldığı öne sürüldü.

RT’ye açıklama yapan Lugansk Cumhuriyeti Halk Kuvvetleri Komutanı Yan Lutşenko ise, Donbass'ta Ukrayna ile temas hattındaki gerilimin tırmandığını ve Kiev yönetiminin çatışmaları körüklemeye çalıştığını söyledi.

 “Son 24 saat içinde, temas hattındaki gerilim önemli ölçüde tırmandı. (Ukraynalı) düşman, Kiev'deki askeri ve siyasi liderliğin doğrudan emriyle, çatışmayı tırmandırmak için girişimlerde bulunuyor.” açıklamasını yapan Lutşenko, ayrıca uluslararası gözlemcileri Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin bombalı saldırılarını kaydetmeye ve Donbass'ta kan dökülmesini engellemek için önlemler almaya çağırdı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkilileri de Ukrayna ordusunun ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini, Minsk Protokolü gereği bölgeden çekilmesi gereken ağır silahların saldırıda kullandığı ileri sürüldü. Her iki cumhuriyetin yetkilileri, Ukrayna’yı gerilimi tırmandırmak ve çatışmaları yeniden başlatmak için çaba harcamakla suçladılar.

Ukrayna’nın ABD kuklası yönetimi ise, Lugansk Halk Cumhuriyeti'ndeki Rusya yanlısı grupların propaganda yaptığını iddia ederek, saldırı yapıldığı yönündeki açıklamaları yalanladı. Ancak ABD-İngiliz emperyalistlerinin yaptıkları savaş çığırtkanlığı dikkate alındığında, Amerikancı rejim ordusunun saldırı düzenlemiş olma ihtimali yüksek görünüyor. Özerk bölge yetkililerinin temas noktasında bulunan uluslararası gözlemcilere, “saldırıları kayıt altına alın, kan dökülmesini önlemek için harekete geçtin” çağrısı yapılması da saldırı iddialarını güçlendiriyor.