Batılı emperyalistler ile Rusya arasındaki Ukrayna krizinde “diplomasi trafiği” sonrasında da gerilim düşmüyor. ABD’den farklı olarak Rusya ile karşılıklı daha fazla işbirliğine sahip Almanya’dan da Rusya’ya yönelik diplomatik “tehditler” art arda geldi.
Yeşiller partili Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “gerilimin tırmanması” koşulunu öne sürerek doğalgaz projelerine karşı önlemler alınacağı açıklamasıyla Rusya’ya yaptırım tehdidinde bulunmuştu.
Almanya’nın SPD’li Başbakanı Olaf Scholz ise “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı durumunda” Kuzey Akım 2 projesini durdurma tehdidinde bulundu. Sputnik’in aktardığı habere göre, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşen Almanya Başbakanı, “Ukrayna'ya askeri müdahale olması durumunda ödenecek yüksek bir bedel olacağı ve her şeyin tartışılması gerektiği açık” ifadelerini kullanırken, Ukrayna’ya saldırırsa Rusya’nın “ciddi siyasi, ekonomik ve mali sonuçlarla karşılaşacağını” iddia etti. Kuzey Akım 2 projesini durdurma tehdidinde bulunan Scholz, bununla birlikte NATO’nun Ukrayna’ya askeri yardım yapıp yapmayacağı sorusuna yanıt vermedi. Rusya’nın Ukrayna sınırındaki asker sayısını azaltmasını buyuran emperyalist şef, Rusya ile “yapıcı ve istikrarlı ilişki” temennisini dile getirdi.
Almanya ve ABD geçen yıl Kuzey Akım 2’ye yönelik yaklaşımlarını ortaklaştırma anlaşmasına varmıştı ancak ABD’nin projeden duyduğu rahatsızlığa karşın Rusya’yla ortak projeye karşı herhangi bir uygulama olmadı.
İngiltere Ukrayna’ya asker ve füze gönderiyor
Öte yandan NATO ülkelerinden İngiltere Ukrayna’ya askeri yardım gönderdiklerini açıkladı. Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace tarafından yapılan açıklamada, Rusya tarafından Ukrayna’nın “işgal edilebileceği” iddiasında bulunuldu. BBC Türkçe’deki habere göre, Ukrayna’ya, “küçük bir grup askerin” yanı sıra kısa menzilli tanksavar füze gönderileceği öne sürüldü. Askerlerin Ukrayna askerlerini eğitmek için gönderileceği ifade ediliyor.