Metalde TİS öncesi işçi kıyımı: Borusan ve Renault’da işten atmalar

MESS Grup TİS süreci öncesi Bursa’da Renault ve İstanbul’da Borusan fabrikalarında toplu işçi kıyımları yaşandı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Ağustos 2019
  • 11:50

Toplu sözleşmelerle krizin faturasını işçilere ödettirmeye çalışan patronlar, TİS öncesinde de toplu işten çıkarma saldırısını devreye sokarak işçilere gözdağı vermeye çalışıyor. TİS süreçlerinde fabrikaları dikensiz gül bahçesine dönüştürmek isteyen patronlar mücadeleyi büyütme potansiyeli olan işçileri işten atıyor.

MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci öncesinde de fabrikalarda işten çıkarmalar başladı. İşçi kıyımlarının devreye sokulduğu fabrikalar Bursa’da Renault ve İstanbul’da Borusan oldu.

Borusan’da işten çıkarma bahanesi “iş güvenliği kurallarına aykırılık”

Halkalı’da kurulu Borusan fabrikasında işçilerin aktardığına göre, bir süredir işçiler parça parça işten çıkarılıyor. Türk Metal ve Borusan patronlarının el birliğiyle hayata geçirdiği kıyımlarda işten çıkarma gerekçesi ise “iş güvenliği kurallarına aykırılık” olarak gösteriliyor.

Geçmişte göz ardı edilen kuralların şimdi işten çıkarma bahanesi yapıldığını ifade eden işçiler, bu bahaneyle işçilere iki sarı kart verildiğini ve sonrasında da tazminatsız şekilde işçilerin kapı önüne koyulduğunu belirtiyor.

İşten çıkarmalara patronlarla işbirliği içerisinde hareket eden Türk Metal’in işçilere önerisinin 3600 primi dolduran işçilerin SGK’dan çıkış talep etmesi şeklinde olduğu öğrenildi. Primini doldurmayanların ise hiçbir şey alamadığı ifade edildi.

Renault’da mücadeleci işçiler işten çıkarıldı

Bursa’da 2015 yılında Metal Fırtına’da başlıca yer tutan Renault fabrikasında da işçi kıyımları yaşandı. Geçtiğimiz hafta onlarca işçinin işten atıldığını belirten işçiler, 2015’te direnişin ön saflarında yer alan, fabrika yönetimine ve Türk Metal’in ihanetine muhalif olan işçilerin işten atıldığına dikkat çekti.

İşçi kıyımının sinyalinin bir süredir verildiğine işaret edilirken, atılan işçilerin kıyımdan bir süre önce mobbinge uğradığı, yerlerinin değiştirilerek zor işlere verildikleri ifade edildi.

İLİŞKİLİ HABERLER