Tekstil devinde işçi kıyımı hazırlığı

Krizle baş etme yöntemini "Az adamla çok iş yapmaya çalışıyoruz" diye tanımlayan SARAR Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, toplu işçi kıyımına hazırlanıyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Kasım 2019
  • 10:35

AKP şefleri ülkede kriz olmadığını ve ekonominin toparlandığını iddia ededursun, sermaye cephesinde krizin yansımaları sürüyor. Üretimde yaşadıkları krizi bahane eden kapitalistler, yol açtıkları krizin faturasını işçi ve emekçilere çıkarıyor, hak gasplarına, işçi kıyımlarına, baskı ve ağır sömürü dayatmalarına başvuruyor.

Kriz son olarak da tekstil devlerinden SARAR’ı vurdu. SARAR ise faturayı toplu işten çıkarmayla işçilere ödetmeye hazırlanıyor.

BirGün’den Burcu Cansu’nun haberine göre, Ticari faaliyetlerine 1944 yılında Eskişehir’de başlayan, Türkiye’de beş büyük üretim fabrikası ve 5 bin çalışanı bulunan, hazır giyim sektöründe dünya markalarıyla yarışan Sarar, toplu işten çıkarmalara gideceğini açıkladı.

Yurtdışında 58 mağazası, Türkiye’de ise 75 şehirde 160’dan fazla Sarar konseptli mağazası ile hizmet veren SARAR’ın Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, çalışanlarına toplu işten çıkarmalar olacağını ifade eden bir yazı gönderdi.

Cemalettin Sarar imzası ile çalışanlara gönderilen yazıda, “İşçilik maliyetlerimiz ile genel giderlerimizin fazlalığı ve ihracat siparişlerimizde yaşanan düşüşler sebebiyle maliyetlerimizin artması, yapılan üretimin ve siparişlerin azalmış olması karşısında ortaya çıkan işgücü fazlalığı ile üretim yapmayı ekonomik olarak sürdürebilmemiz mümkün görünmemektedir” ifadeleri yer aldı.

Tazminat toplu ödenmeyecek

“Bugüne kadar bütün şartlarımızı zorlayarak bu noktaya geldik” denen yazıda, yönetim kurulunca alınan karar doğrultusunda üretim, üretime bağlı birimler, kesim, yönetim, depolar, muhasebe, personel, temizlik, bakım, sosyal hizmetler, makina bakım kadrolarından personel azaltımına gidileceği duyuruldu. Yazıda, işten çıkarmalarda önceliğin, kendi isteği ile işten ayrılmak isteyenlere verileceği kaydedildi.

Yazıda kıdem ve ihbar tazminatlarının toplu ödenmeyeceği de belirtilerek, “İlk taksit 10 bin TL ve takip eden taksitler 5 bin TL’den az olmamak üzere toplam 6 taksitte ödenebilecektir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 29’uncu maddesi gereği yapılan toplu çıkışlarda çıkan personel İŞKUR’un işsizlik maaşından faydalanılabilecektir” dendi.