Türk Metal Sendikası, 2019-2021 yıllarını kapsayan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) Taslağı’nı açıkladı. Türk Metal’in genel başkanı Pevrul Kavlak tarafından düzenlenen basın toplantısında açıklanan taslakta, metal işçilerinin ücretlerine ilk altı ay için 26,28; ikinci altı ay için enflasyon+1; üçüncü altı ay için enflasyon+2; dördüncü altı ay için enflasyon+1 zam talebi yer aldı.
Kavlak, sözleşme taleplerini anketlerle belirlediklerini öne sürerek, içeriğe ilişkin şunları söyledi:
“Birinci altı ay için toplam 26,28 zam talebimiz var. Bunun içerisinde 15,55 liranın altındaki saatlik ücretlere 15,55 lirayı geçmeyecek şekilde 75 kuruş iyileştirme bulunuyor. Bunun oransal karşılığı yüzde 3,97. Bütün saatlik ücretlere yüzde 20 zam. Bunun oransal karşılığı da yüzde 20. Sosyal haklar başlığı altında Kurban Bayramı harçlığının yüzde 60, diğer sosyal hakların yıllık yüzde 30 artırılması talebimiz var. Bunun oransal karşılığı ise yüzde 2,31. Böylece toplamda 26,28 zam talebimiz ortaya çıkıyor. Ayrıca ikinci altı ay enflasyon oranına artı yüzde 1, üçüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 2, dördüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 1, ikinci yıl sosyal haklarda enflasyon oranına artı yüzde 3 talep ediyoruz.”
Sosyal haklar ve kadın işçilerle ilgili talepleri de aktaran Kavlak, şunları ekledi:
“Bir önceki sözleşmemizde, işçilere tamamlayıcı sağlık sigortası hakkı elde etmiştik. Şimdi bu hakkın işçilerin eşleri için de istiyoruz. Üç yevmiye olan dini bayramlarda çalışmanın dört yevmiyeye yükseltilmesini talep ediyoruz. Yüzde 10 olan gece çalışma tazminatının yüzde 15’e çıkartılmasını istiyoruz. Çalışanlarımızın anaokulu çağındaki çocuklarına anaokulu yardım talebimiz var. Öğrenimini sürdüren üyelerimize öğrenim yardımı istiyoruz. Kadın işçilerin maruz kaldığı her türlü ayrımcılık, şiddet ve tacize karşı işyerlerinde Kadın İşçiler Kurulu kurulması talebimiz söz konusu. İşe girişlerin asgari ücret üzerinden değil asgari ücretin en az yüzde 10’undan fazla olmasını istiyoruz.”
“Yüzyılın sözleşmesi” koca bir yalan
Bir önceki toplu sözleşme döneminde imza attıkları satış sözleşmesini “yüzyılın sözleşmesi” olarak sunmaya çalışan Kavlak, son dönemdeki zam furyasıyla “yüzyılın sözleşmesi”nin çöp olduğunu itiraf etti. “Sözleşmeyi masada bitirmek istiyoruz” diyerek uzlaşı amacını da dile getiren Kavlak şöyle konuştu:
“İki yıl önce ‘yüzyılın sözleşmesi’ olarak nitelediğimiz bir sözleşme yapmamıza rağmen, temel tüketim mallarına son dönemde gelen zamlardan sonra üyelerimizin yaşam şartlarının zorlandığını görüyoruz. Bu yüzden bu toplu sözleşmeyi her zaman olduğu gibi masada bitirmek istiyoruz. Bizim sloganımız; üretmek, kazanmak, kazandırmak. Amacımız önceki sözleşmede olduğu gibi bu sözleşmeyi de uzlaşıyla masa başında bitirmek.”
Sözleşme tepki çekti: Satış sözleşmesi
Türk Metal’in açıkladığı TİS taslağı tepkiyle karşılandı. Art arda yapılan zamlara rağmen Türk Metal’in yüzde 26,28’le masaya oturmasının satışın ilk adımı olduğu söylenirken, çok da düşük yüzdelerdeki zam oranlarına imza atacaklarının habercisi olduğu belirtildi.
Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS), sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı ilk değerlendirmede, Türk Metal’in taslağının satış sözleşmesi olduğunu belirtti. TOMİS’in değerlendirmesinde şunlar ifade edildi:
“Bu taslak kayıplarımızı bile karşılamıyor. Maaşlarımız çoktan eridi. Her şeye zam üstüne zam yapıldı. Sadece mutfak enflasyonu yüzde 40’larda. Isınma, elektrik, çocukların eğitim masrafları... Yüzde 26 ile masaya oturmak tek kelime ile satıştır. Metal işçisi bu taslağı kabul etmemelidir. Türk Metal satış taslağını geri çekmelidir.”