Bursa’da 2016 yılında Oyak Renault Fabrikası önünde işten atılan arkadaşlarına destek çıkan ve eylem başlatan 6 işçiye verilen cezalar üst mahkeme tarafından bozuldu. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin işçilere verdiği cezaları kaldırarak işçilerin eylemini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi.
Mahkemeden bozma gerekçesi: İfade özgürlüğü
Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre, Renault fabrikasından 2016 yılında işten atılan arkadaşlarına sahip çıkan ve kendilerine destek veren 6 işçi için Bursa 21’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği cezalar bir üst mahkeme olan Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Mahkemenin işçilere verdiği hapis cezasının gerekçesi ise ‘Mudanya yolunu kapatmak suretiyle eylem yapma ve polise direnme’. Bir üst mahkeme ise, ‘Eylem protesto düşünce ve ifade özgürlüğünün gereğidir’ dedi.
Beraat kararı veren mahkeme, yol kapatmanın ve yapılan eylemin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve 29111 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşler Kanunu kapsamına giren düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının kullanımı olarak değerlendirdi. Yerel mahkeme tarafından 5 ay hapis cezası alan işçiler Ali Aldemir, Ayhan Özgür, Birol Serbest, Uğur Karasu ile ilgili üst mahkeme beraat kararına ilişkin, “Silahsız ve saldırısız başlayıp neticelendiği ortaya konulan olayda sanıkların protesto eylemlerinin Anayasal temel hak ve hürriyetlerden olan örgütlenme ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken düşünce ve kanaat açıklama yönteminden ileriye gitmeyen mahiyette olduğu konusunda kesin kanaat oluşmuştur” ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
2015 Mayıs ayında Türk Metal Sendikası’nı protesto ederek istifa eden Renault işçileri daha sonra Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldu. Fabrikanın çoğunluğu Birleşik Metal-İş’e üye olurken 2016 yılının başlarından itibaren işçilere yönelik baskılar yoğunlaştı. Bu gelişmenin üzerine 1 Mart 2016 günü 10 öncü işçinin işlerine son verildi.
İşten atılan arkadaşlarına sahip çıkmak için 1 Mart günü Renault fabrikası önünde toplanan işçiler işten atmaları protesto ederken, içeride de üretim durduruldu. Bu sırada işçilerin fabrika önünde toplanmalarına izin vermeyen polis, işçileri Mudanya yoluna doğru sürükledi. Bu nedenle işçiler de trafiği kapattı. Bunun üzerine polis biber gazı ve cop kullanarak işçilere müdahale edip çok sayıda Renault işçisini gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar ertesi gün çıkarıldıkları mahkemeden serbest bırakılırken daha sonra açılan davada bir kısım işçiye beraat kararı verildi. Ancak bazı işçilere de polise direnmek iddiasıyla ertelemeli 5 ay, iki kişiye de ertelemesiz 3 yıl 4 ay hapis cezası verilmişti.