Birleşik Metal-İş TİS taslağını açıkladı

Birleşik Metal-İş, MESS Grup toplu iş sözleşmesi (TİS) taslağını açıkladı. Taslakta iki yıllık sözleşme ve ilk 6 ay için ücretlere toplam yüzde 34,2’lik zam talep ediliyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Eylül 2019
  • 23:08

160 bin metal işçisini ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde bugün de DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası TİS taslağını açıkladı.

Gebze’de bir otelde düzenlenen toplantıda Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu TİS taslağını açıkladı. TİS sürecine dair genel bilgileri aktaran ve Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu 40 fabrikada 14 bin çalışanı ve 10 bin sendika üyesini kapsadığını ifade eden Serdaroğlu, TİS taslağında 36 maddenin önceki TİS’ten kalan maddeler olduğunu belirtti.

İki yıllık sözleşme talep ettiklerini söyleyen Serdaroğlu, ücret taleplerinin ise ilk 6 ay ve kalan dönem olarak iki bölümden oluştuğunu ifade etti.

İlk 6 ay için yüzde 34,2 zam talebi

İlk 6 aya dair toplam yüzde 34,2’lik zam talep ettiklerini anlatan Serdaroğlu, detayları şöyle açıkladı:

“Ücret teklifimiz 2 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, ilk defa işe girecek arkadaşlarla ilgilidir. İlk defa işe girecek metal işçisinin ücretinin, asgari ücretin yüzde 15 oranında arttırılarak uygulanması talep edilmiştir. Halen çalışanlar için ise ücretlere öncelikle yüzde 10 zam yapılması ardından da saat ücretlerine 3,80 lira eklenmesini talep ediyoruz. Teklifimizin parasal karşılığı ortalamada ilk 6 aylık dönem için yüzde 34,2'dir. Bu oran ilk 6 aylık dönem için ikramiye dahil bin 152 liraya denk gelmektedir.”

Serdaroğlu’nun açıklamasına göre, Birleşik Metal-İş’in ilk aydan sonraki aylar için ücret zammı talebi de şu şekilde: ikinci altı ay için enflasyon üzerine 4 puan, üçüncü altı ay için enflasyon üzerine 5 puan, dördüncü altı ay için enflasyon üzerine 4 puan.

37,5 saatlik haftalık çalışma”

Serdaroğlu’nun açıklamasından kalan taleplere ilişkin satır başları da şu şekilde:

“Haftalık çalışma saatlerinin ücretler düşürülmeden 37,5 saate düşürülmesini, Cumartesi ve Pazar günlerinin haftalık tatil olarak ilan edilmesini istiyoruz. Hafta tatillerinde çalışmak zorunda kalan işçilerimizin mesai ücretlerine yüzde 150, bayram ve genel tatilde çalışan işçilerimizin mesai ücretlerine ise yüzde 200 zam olmasını teklif ediyoruz.

“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadın işçilerimiz için ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli kadrosunda çalışanlar için ücretli izin olmasını talep ediyoruz. Bununla birlikte kadın istihdamında gerekli hassasiyetin gösterilmesini de öneriyoruz.”

“Bununla birlikte vergi oranlarının yüzde 15’e sabitlenmesi, tamamlayıcı sağlık sigortasından eşlerin ve çocukların da faydalanmasını, işçi sağlığı ve güvenliği için sendika denetimi yapılması, gece ücretine yüzde 20 zam yapılmasını, öğrenim gören üyelerimiz ve anasınıfında çocuğu olan üyelerimiz için öğrenim yardımı yapılması, yılın iki döneminde 500 TL’lik erzak yardımı yapılmasını istiyoruz.”