Kadın işçiler vardiyalı çalışmaktan ve kreş yokluğundan rahatsız

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi metal sektöründe kadın işçi raporunu yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Mart 2020
  • 21:04

BİSAM metal sektöründe çalışan kadın işçi raporunu yayınladı. Raporun, Birleşik Metal İş Sendikası’na üye ve üretimde çalışan 154 kadın işçiye uygulanan anket sonuçları üzerinden hazırlandığı ifade edildi.

‘Metal sektöründe çalışan kadın işçi raporu’nda şunlar yer almaktadır:

"Araştırma kapsamındaki kadın işçilerin;

Yaklaşık yarısı 30-39 yaş arasındadır. Yüzde 62’si evli ve yüzde 75’i lise ve üzeri eğitime sahiptir.

Yüzde 44’ü elektirik, elektronik sektöründe çalışmaktadır. Yüzde 41’i otomotiv ve otomotiv yan sanayide çalışmaktadır. Kadın işçilerin en az çalıştıkları sektör ise ana metal olarak ifade edilen demir, çelik, boru, tel, döküm vb.’dir.

Yaklaşık yüzde 63’ü evli ve yüzde onu ise eşinden ayrılmıştır.

Dörtte biri ilkokul ve ortaokul mezunu yarısından fazlası lise mezunudur. Yüzde 21’i lisans ve ön lisans mezunudur.

Üçte ikisi kendilerine ayırdıkları özel zamanı aileleri ile geçiriyor. Yüzde 28’i arkadaşları ile vakit geçiriyor. Yüzde 21’i kitap okumaktadır. Yüzde 15’i ise kendilerine ayırdıkları özel bir zaman olmadığını ifade etmiş.

Kadın işçilerin büyük çoğunluğu erkek işçiler tarafından psikolojik şiddete maruz kaldığını ifade etmiştir.

Ayrımcılık ile ilgili sorulan soruda ise yüzde 17,2’si cinsiyet, yüzde 12,3’ü, siyasal görüş ile ilgili ayrımcılık yaşadıklarını ifade etmişlerdi. Devamında ise medeni durum, etnik köken, din ve mezhep izlemektedir.

Kadın işçilerin yüzde 84’ü evde de en az 1 saatin üzerinde çalışıyor.

Kadın işçilerin sadece yüzde 9’u çalışma günlerinde ev işlerine ayıracak zamanının olmadığını söylerken, yüzde 40’lık büyük bir kesim ev işlerine çalışma günlerinde 1-2 saat arası vakit ayırdığını söylemektedir.”

Bunların yanı sıra raporda en fazla dikkat çeken kadın işçiler ve sendikaların ilişkisidir. Büyük bir çoğunluk kadın işçilerin sendikalarda daha fazla temsil edilmesi gerektiğini düşünüyor.

Kadın işçiler, vardiyalı çalışmayı, kreş yokluğunu, ücret eşitsizliğini ve psikolojik şiddeti büyük bir sorun olarak görüyor.