Kreş yalanı

Devlet bizlere ücretsiz kreş dahi sağlamıyor. Çalıştığım fabrikada kadın işçilerin çoğunluk olmasına rağmen kreş açmıyorlar. Bu nedenle, biz kadınlar yaşadığımız sorunlara karşı birlikte hareket etmeliyiz!

  • Mücadele postası
  • |
  • Kadın
  • |
  • 10 Ocak 2021
  • 22:22
ikon

Kadınları sosyal hayattan uzaklaştıran en büyük sorunların başında çocuk bakımı geliyor. Kısa süre önce başımdan geçen olayı anlatmak istiyorum. 

Ben tekstilde çalışan bir kadın işçiyim. Çocuğumun daha sağlıklı bir ortamda gelişmesi için kreş arayışına girdim. Sosyal medya hesabımda “herkese ücretsiz kreş imkânı” diye haberler gördüm. Çok sevindim, hemen e-devlet üzerinden başvuru yaptım. Altı ay kadar bekledim, sonra telefonuma gelen mesaj beni çok heyecanlandırdı. Gelen mesajda şu ifadeler yer alıyordu: “Kreş baş vurunuz onayladı. En yakın sosyal hizmetlere giderek işlemleri yapabilirsiniz.” Ertesi gün aynı iş yerinde çalışan kadın arkadaşıma anlattım. O da “hemen gidelim, başvuru yapalım” dedi. Biz zaman kaybetmeden hemen sosyal hizmetlerin yolunu tutuk.

İçeri girdiğimizde gelen mesajı yetkili memura gösterdik. Memur da ilk olarak “gelen mesaja çok fazla umutlanmayın” diyerek cevap verdi. Daha sonra görevli memur bana “eşin hapiste mi?” diye sordu. Ben de “ne alaka” diyerek cevap verdim. Ve memur arkadaş “Öyle olması gerekiyor ya da eşinden ayrı olman gerekiyor “diyerek cevap verdi. Ben ise “Bu nasıl saçmalık ben çocuğumu kreşe göndermek için illa eşimin hapiste ya da eşimden ayrı olmam mı gerekiyor.” diyerek cevap verdim. Yetkili memur akıl vermeye devam ederek, “o zaman özel kreşe gönderin.” dedi. 

Ben ve eşim asgari ücret ile çalışıyoruz. Çocuğumuzu özel kreşe nasıl gönderebiliriz? Bundan kaynaklı çok zorluklar çekmekteyim. Çocuğum bir gün anneannesinin yanında, bir gün babaannesinin yanında kalıyor. Eşim de ben de çalıştığımız için çocuğumun gelişimine yardımcı olamıyoruz. Bir umut ile devletin kreş imkanlarından yararlanmak istedim ama o da olmadı. Ama Tayyip Erdoğan biz kadınlara “üç çocuk yapın, devlet çocuklarınıza bakar” diye çağrıda bulunuyor. Ama söylediklerinin doğru olmadığını görmüş oldum. Devlet bizlere ücretsiz kreş dahi sağlamıyor. Çalıştığım fabrikada kadın işçilerin çoğunluk olmasına rağmen kreş açmıyorlar.

Devlet ve patronlar biz kadınları;
-Sadece doğurgan bir varlık,
-Evde hizmetçi ve çocuk bakıcısı,
-Çalıştığımız işyerlerinde ikincil cins,
-İşyerlerinde ucuz iş gücü olarak görüyor!

Bu nedenle, biz kadınlar yaşadığımız sorunlara karşı birlikte hareket etmeliyiz!

Küçükçekmece'den bir kadın işçi