Mart ayı kadın cinayetleri

KCDP’nin açıkladığı Mart 2020 raporuna göre Mart ayında 29 kadın öldürüldü, 9 kadın "şüpheli bir şekilde" ölü bulundu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 01 Nisan 2020
  • 21:53

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Mart 2020 kadın cinayetleri raporunu açıkladı. 

Raporda, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle evde kalmanın, kadına yönelik şiddet üzerindeki etkisine dikkat çekildi.

Evde şiddet gören kadınlar açısından ayrı önlemlerin alınması gerektiği vurgulanan rapora Mart ayı kadın cinayetleri şöyle ifade edildi:

“Bu ay 29 kadın cinayeti işlenmiş, 9 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Evden çıkmama çağrılarının yapıldığı 11 Mart’tan, 31 Mart’a geçen 20 günlük süreçte ise 21 kadın öldürüldü. 23 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 2’si ekonomik bahaneyle, 4’ü sosyal medya hesabı açmak, boşanmak istemek ya da barışma isteğini reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.”

Kadın cinayetlerinin görünmez kılınması, etkili yargılama yapılmaması gibi nedenlerin şiddeti arttırdığına değinilen raporda, kadınların çoğunun yakınları tarafından öldürüldüğü şu ifadelerle anlatıldı:

Mart ayında öldürülen 29 kadının 4’ünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilememiştir. 9’u evli oldukları erkek, 5’i birlikte oldukları erkek, 4’ü tanıdık/akraba, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 2’si oğlu, 1’i babası, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 1’i de kardeşi  tarafından öldürülmüştür.”

Kadınların çoğunlukla evlerinde öldürüldüğü belirtilen raporda kadınların en çok ateşli silahlarla öldürüldüğü ifade edildi.

6284 ve sonuçları

Kadınları kısmen de olsa koruyan 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmadığı belirtilen raporda “Mart ayında öldürülen kadınların 26’sının  koruma kararının olup olmadığı bilinmezken; yalnızca 3 kadının uzaklaştırma veya koruma kararı olduğu bilinmektedir” denildi.

Raporun devamında 6284’ün etkin olarak uygulanmadığı kadın cinayetleri örnekleri sıralandı.

Ayrıca, Türkiye ve dünyada 8 Mart değerlendirmelerinin yapıldığı raporda kadın düşmanı söylemler ve uygulamaların devam ettiği örnekleriyle ifade edildi.

Cinsel taciz ve çocuk istismarı

Kadınlara yönelik Mart ayında gerçekleşen cinsel taciz örneklerinin sıralandığı raporda çocuk istismarı konusunda şunlar söylendi: 

“Sinop’ta Belören Ortaokulu’nda öğrenim gören 2 öğrenci, müdür olarak görev yapan Bayram Demirci tarafından istismar edildi. Bayram Demirci tutuklandı.

Zonguldak’ta yaşayan 13 ve 16 yaşlarındaki iki kız, sözleşmeli imam olarak görev yapan A. A., A. S. C. ve A. T. tarafından istismara maruz kaldı. Failler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, İlçe Müftülüğü tarafından açığa alındı.

Antalya’da yaşayan 14 yaşındaki kız çocuğu, onu takip eden R.F.T. tarafından asansörde taciz edildi. Olayın görüntülerinin sosyal medyaya yansımasının fail yakalnıp tutuklandı.

Siirt’te yaşayan 15 yaşındaki bir çocuğun, şantaj ve tehdit ile O.R. tarafından cinsel istismara maruz kaldı. Tutuklanan O.R.'nin avukatının, aileden davadan vazgeçmelerini istediği ortaya çıktı.

Manisa’da yaşayan 14 yaşındaki A.C.S. arkadaşlarıyla görüşmek üzere evden ayrıldıktan 13 gün sonra eve dönebildi. Bu sürede bir evde zorla tutulduğu, uyuşturucu verildiği ve cinsel istismara maruz kaldığı ortaya çıktı. 25 yaşındaki Y.K. tutuklandı.”

Raporda son olarak Mart ayında süren kadın cinayeti davaları aktarıldı.