Chronodrive işçisi cinsel saldırılara karşı direnişte

Auchan’a bağlı dağıtım şirketi olan Chronodrive’da 19 yaşındaki Rozenn Kevel, kadın işçilerin uğradığı cinsel saldırılara, işten atmalara karşı direniyor.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 19 Nisan 2021
  • 16:24

Fransa’nın dev alım satım mağazalarından biri olan Auchan’a bağlı dağıtım şirketi olan Chronodrive’da, 19 yaşındaki Rozenn Kevel, kadın işçilere yönelik cinsel saldırılara ve işten çıkarmalara karşı direnişe geçti.

Toulouse’da öğrenci olan, Yeni Antikapitalist Parti (NPA) içerisindeki Sürekli Devrim (Revolution Permanente) ve Ekmek ve Gül militanı Rozenn Kevel ilk olarak çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mücadele başlatmıştı. Korona pandemisinin başlamasıyla beraber katlanılmaz çalışma temposu, bitmeyen ek mesai gibi yoğun sömürü uygulamalarına karşı patronların söz verdiği Covid-19 primini elde etmek için harekete geçen kadın işçi Emek Genel Konfederasyonu (CGT) sendikasına üye olmuştu. Rozenn Kevel; kadınlara yönelik cinsel saldırıların yoğun olarak yaşandığını öğrenince cinsiyetçiliğe karşı da mücadele başlattı.

Chronodrive’ın göz yumduğu cinsel saldırılara, cinsiyetçi uygulamalara karşı girişimde bulunarak, taciz ve tecavüze maruz kalan kadınlarla görüşmeler gerçekleştiren kadın işçi, cinsel saldırılara uğrayan kadınların ifadelerini topladı ve örgütlenmenin adımlarını attı.

Korona pandemisi döneminde Auchan firmasının sahipleri Mulliez ailesinin, şirket cirosunu 31 milyar avroya çıkardığını söyleyen Rozenn Kevel, kendilerinin ancak Covid-19’dan ölme, işten çıkarılma veya yaşadıkları cinsel şiddet sonrası işten çıkarılma “seçeneğine” sahip olduklarını aktardı.

Rozenn Kevel ayrıca, kendisini ekolojist olarak sunan fakat günlük kilolarca yemeği çöpe atan Chronodrive firmasını da sosyal medyada teşhir etti.

Bunun ardından kadın düşmanı şirket, 8 Mart’a 2 gün kala Rozenn Kevel hakkında, “şirketin imajına zarar vermek” suçuyla uzaklaştırma verdi.

İşten çıkarmaya karşı imza kampanyası başlatan Rozenn Kevel, birçok siyasetçi, sendika, parti ve feminist örgüt tarafından destek gördü. Cinsel saldırılara karşı mücadelesiyle geniş ilgi toplayan kadın işçinin kampanyasına bugün itibarıyla 20 bini aşkın imzayla destek verildi.

Kızıl Bayrak / Fransa