Kayyımlara karşı eylemler 21. gününde

Kayyım atamalarından sonra başlatılan ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri Diyarbakır ve Mardin’de 21. gününde de yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Eylül 2019
  • 15:32
Diyarbakır

Diyarbakır

Mardin

Mardin

Van

Van

AKP iktidarının kayyım atamalarından sonra Diyarbakır, Mardin ve Van’da gerçekleştirilen ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri bugün 21. günündeydi.

Diyarbakır

Büyükşehir belediyesine çıkan Lise Caddesi’nde yapılan eylemde halk, “Direne direne direne zafere!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Kayyıma karşı omuz omuza!” ve “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!” sloganlarını attı.

Polis, eylem alanına “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” ve “İrademe dokunma” yazılı dövizlerin sokulmasına ve KESK’in pankart açmasına engel olmaya çalıştı. Ancak halkın ısrarıyla dövizler ve KESK’in pankartı eylem alanına sokularak, marşlar ve sloganlarla eyleme başlandı.

Oturma eyleminin ardından HDP İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan konuştu. HDP önünde oturma eylemi yapan anneleri kast ederek “Bizi ailelerimizle ve halkımızla birbirimize düşürmeye çalışıyorlar ancak başaramayacaklar. Biz bu oyuna gelmeyiz. Ne olursa olsun biz buna gereken cevabı vereceğiz” dedi.

Ceylan’ın ardından söz alan Tabipler Odası Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör kayyım atamalarına değinerek “Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Bir yerde bir hukuksuzluk yaşatılıyorsa ve bunun önüne geçilmezse bu gelenek haline gelir. O yüzden ilk başladığı zaman engellenmelidir. Kabul etmediğimizi bir kez daha tekrar ediyoruz” dedi.

KESK Şubeler Platformu’ndan Baki Öndeş ve Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) yöneticisi Abdulhey Okumuş kayyım atamalarına karşı tepkilerini ifade ettiler.

Mardin

HDP il binasını kuşatan polis 20 gündür eylemin yapıldığı Kararyolları Parkı’na gidişi engelledi. Bunun üzerine eylem parti binası önünde gerçekleştirildi.

Eylemde ilk söz alan HDP Siirt Milletvekili Sıddık Daş halkın kayyım atmalarını kabul etmeyeceğini vurgulayarak kararın derhal iptal edilmesini istedi.

Daş’ın ardından HDP’li Batman Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir söz aldı. Kayyım atamalarının kuzunun kurda teslim edilmesi biçiminde ifade eden Demir “Biz kuzuyu kurttan koruma görevi ile yükümlüyüz. Bu hepimizin görevidir” dedi. Demokrasi Nöbeti, oturma eyleminin ardından bitirildi.

Van

Cumhuriyet Caddesi’nden HDP İpekyolu ilçe binasına yürümek isteyen kitleye polis izin vermedi. Valiliğin önünde kitle polis ablukasına alınırken, polisle kısa süreli tartışmanın ardından HDP’li vekillerin de içerisinde olduğu grup parti binasının önüne geçti. Polisle tartışmalar bir süre daha devam ederken, siyasetçilerin dışındaki kitle polis engeliyle karşılaştı. Eylemi takip eden Mezopotamya Ajansı muhabiri de polis tarafından alandan çıkarıldı ve çekim yapması engellendi.

Tartışmaların ardından polis ablukası altında parti binası önünde açıklama yapıldı. HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz kayyımlara karşı 21 gürdür direndiklerini belirterek “Amed, Van ve Mardin’e atanan kayyımlar sadece Kürdistan’a değil, bütün Türkiye’ye korku ve düşman hissi vermek istiyor. HDP’yi yalnızlaştırarak, yok sayarak, ayrıştırarak Türkiye cephesine verilmiş bir mesajdır bu” dedi.

HDP önündeki anneler üzerinden yapılan istismara ve AKP şefi Erdoğan’ın ikiyüzlülüğüne dikkat çeken Canbaz “14’ünde sokak ortasında İstanbul’da katledilen Berkin Elvan’ın annesi mitinglerde yuhalanırken anne değil miydi? Çocukları açlık grevinde olan anneler sokaklarda sürüklenirken, onlar anne değil miydi?” diye tepki gösterdi.

Desteğe gelen kurumlar adına yapılan konuşmaların ardından oturma eylemine geçildi. Ezgilerin seslendirildiği oturma eylemi slogan ve alkışlarla sona erdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı