Kayyım protestoları: Van ve Mardin’de saldırı

Diyarbakır, Van ve Mardin’de kayyımlara karşı eylemlerin 7. gününde, Van ve Mardin’de polis saldırıları devam etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Ağustos 2019
  • 16:05

Diyarbakır, Van ve Mardin’de büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasına karşı bugün de eylemler gerçekleştirildi. Van ve Mardin’deki eylemlere polis saldırdı.

Van’da HDP il binasından Maraş Caddesi’ne yürümek isteyenler polisin saldırısıyla karşılaştı. HDP milletvekillerinin de içerisinde olduğu kitle sloganlarla yürüyüş düzenlemek istedi. Kitleye biber gazıyla saldıran polis darp ve işkenceyle çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Mardin’de HDP binasında toplanan kitle, buradan kent merkezindeki Karayolları Parkı’na yürümek istedi. Binadan çıkıldığında kitle polis tarafından sarıldı ve yürüyüş engellendi. Polis engelini protesto eden, HDP’li vekillerin de aralarında olduğu kitle polis kalkanlarıyla itilip darp edildi.

Diyarbakır’da oturma eylemi ve açıklama

Eylemlerin 7. gününde Diyarbakır’da bugün de oturma eylemi yapıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne çıkan tüm yollar polis tarafından bariyerlerle kapatılırken, kitleler oturma eylemi için Lise Caddesi’nde bir araya geldi. HDP’li vekiller ve yöneticilerin yanı sıra ESP Eş Genel Başkanı Beycan Taşkıran ve Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay da eyleme destek verdi.

“İrademe dokunma” pankartı açılarak saat 11.00’de başlayan oturma eyleminde HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz söz alarak eylemlerle ilgili bilgi verdi. Her gün 11.00’de eylemlerin başlayacağını, akşam da 20.00’de ışık söndürme ve ses çıkarma eylemi yapılacağını belirtti.

Eylemde Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay da söz alarak kayyım darbesine karşı direnişi selamladı. Karadeniz’den, Mersin’den, Adana’dan Diyarbakır’a selam getirdiğini söyleyen Günay, “Her kim ki, ‘kayyıma, bu ülkede yaşayanların onayı var’ diyorsa yalan söylüyor. Ne Lazın ne Türkün ne Arapın bu darbeye onayı var” dedi. “Her tarafta orman yangını var. İzmir’deki yangını söndürmeyen burada halka saldırıyor bunu asla kabul etmeyeceğiz” diyen Günay, direnme kararlılığı ve halkların kardeşliği vurgusu yaptı.

Bu kavga, faşizme karşı hürriyet kavgasıdır”

Günay’dan sonra HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy söz aldı. Kayyımların, yolsuzluk düzeninin sürmesi için geldiğini belirten Ersoy şöyle konuştu:

“Bu kayyımları atayan ‘hukuku tanımam’ diyerek atamıştır. Bu mücadele, ‘kaybettiğim seçimi tanımam’ diyenlere, ‘hukuku tanımam’ diyenlere karşı mücadeledir. Bundan önceki kayyımların neler yaptığını en iyi biz kadınlar biliyoruz. Bu mücadele kadınların mücadelesidir. Kendisine sosyalistim, solcuyum diyen herkesin mücadelesidir. Bu kavga faşizme karşı hürriyet kavgasıdır. Biz kazanacağız halklar kazanacak.”

Açıklamadan sonra 10 dakika oturma eylemi yapıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

İLİŞKİLİ HABERLER