Kayyımlara karşı “demokrasi nöbeti” 17. gününde

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri’ne kayyım darbesi yapıldıktan sonra üç ilde 17. gününe giren “demokrasi nöbeti” eylemleri, Kürt illeri başta olmak üzere diğer kentlere de taşındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Eylül 2019
  • 17:43

Kayyım darbesinin ardından Diyarbakır, Van ve Mardin’de “demokrasi nöbeti” eylemleri 17. gününe geldi. Bununla beraber kayyımlara karşı Şırnak, Urfa, Antep, Malatya, Dersim, Mersin, Adana, Manisa’da da eylemler yapıldı.

Diyarbakır

Lise Caddesi’nde başlatılan Demokrasi Nöbeti’ne Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Üniversite Öğretim Görevlileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can ve yazar Eşber Yağmurdereli destek verdi.

Kurum temsilcilerinin konuştuğu eylemde, Eşber Yağmurdereli, halkların bedel ödeyerek özgürlüğü kazandığını ve gerekirse yine bedel ödeyerek özgürlüğü koruyacağını ifade etti. İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan kayyım saldırısını geri püskürtmek için eyleme katıldıklarını belirtti. TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TİHV’nin 2018 Ağustos’unda Diyarbakır’da sadece 9 başvuru almışken, bu yıl ise 30 başvuru aldıklarını belirterek devlet terörüne dikkat çekti. AKP iktidarının korku yaymak için saldırdığını ama eylemde gördükleri üzerine halkın korkmadığını ifade etti. Üniversite Öğretim Görevlileri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere’nin konuşmasından sonra basın açıklaması HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy tarafından yapıldı.

Diyarbakır parti binaları önünde çocukları kayıp ailelerin beklemesine değinen Özsoy, bunun HDP’yi karalama çalışması olarak, devlet tarafında organize edildiğini ifade etti. Son olarak HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir, eşbaşkanlık bizim özgürlüğümüzün adıdır. Kayyım buralardan gidene kadar mücadelemizi yükselteceğiz” dedi. Demokrasi nöbeti, 10 dakikalık oturma eylemiyle bitirildi.

Van

26 yıl önce 4 Eylül 1993’de öldürülen Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar anılarak başlayan eylemde basın metnini Muş Milletvekili Şevin Coşkun okudu. Kayyımların halkın kültürel değerlerinin, anadilinin, doğanın, kadının ve Kürdün düşmanı olduğunu belirten Coşkun “AKP-MHP iktidarı son yıllarda otoriterliği büyütürken iki temel ideolojik aygıt daha devreye koymuştur. Birincisi tecrit politikası, ikincisi ise kayyımlardır” dedi.

Edremit Belediyesi’ndeki meclis üyelerinin yerine kayyım atanmasına dikkat çeken Coşkun, bu hukuksuzluğa karşı mücadelelerinin süreceğini vurguladı. Coşkun’un konuşmasının ardından iki saat oturma eylemi yapıldı.

Mardin

Kayyımlara karşı eylem Karayolları Parkı’nda yapılmak istendi ama polis parka girişi engelledi. Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Figen Altındağ ile birlikte Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk’ün de içerisinde olduğu HDP’liler polisin parka girişi engellemesi üzerine hemen yan taraftaki çimlere oturdu.

“Halkın iradesi gasp edilemez” pankartının açıldığı oturma eyleminin ardından Berdan Öztürk kayyım atamaları ile halk iradesinin gasp edildiğini vurgulayan bir konuşma yaptı. Kayyım atamalarının sadece Kürtlerin değil Türklerin de sorunu olduğunu belirten Öztürk, “Halkımıza tutuklama ve gözaltılar ile gözdağı verilmek isteniyor. Ama onlar ne yaparsa yapsın bu halk geri adım atmadı, atmayacak da” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı