Kayyım atamalarına karşı eylemlerin 24. günü

Kayyım atamalarına karşı Diyarbakır, Van ve Mardin'de yapılan ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 24. gününde devam etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Eylül 2019
  • 19:06

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atamalarının iptal edilmesi için üç ilde bugün de eylemler yapıldı.

Diyarbakır

Lise Caddesi’nde polis ablukasındaki eylemde kitle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’yı alkış ve sloganlar ile karşıladı. Ziya Gökalp Lisesi önünden “İrademe kentime dokunma” yazılı pankartla nöbet alanına yürümek isteyen emek örgütleri, polisin engellemeye çalışmasına rağmen nöbet alanına yürüdü. Eylem HDP Meclis Grubu Eş Sözcüsü Mehmet Akdoğan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Selçuk Mızraklı kısa bir konuşma yaptı. HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca yaptığı konuşmada Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki izlenimlerini aktardı. Oradakilerin selamlarını ileten Uca, Maxmur Kampını da ziyaret ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Hastaneye gidemediği için çocuğunu kaybedenler olmuş. Bunu yaşatanlar bu durumdan utanç duymalı. Bu abluka derhal kaldırılmalı. Eğer Kürtler birlik olmazsa düşmanın saldırısına karşı güçlü bir duruş ortaya çıkmaz. Var olan sorunlarımızı ortadan kaldırıp mücadeleyi yükseltelim. Her alandaki baskıyı direniş ile kıracağız. Orada abluka burada kayyum. Topyekun saldırıya karşı topyekun direniş.”

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir’in konuşmasının ardında sözü Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven aldı. Kayyımlara karşı verdikleri mücadelenin önemini vurgulayan Güven konuşmasının devamında “HDP İl binası önünde bir provokasyon sergileniyor. Ama oyunları tutmuyor. Bugün aldığımız habere göre iki anne özür dileyerek oradan ayrıldı” dedi. Konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Van

HDP İpekyolu İlçe binası önündeki eylemde HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü söz aldı. Sadece eşbaşkanlarının yerine kayyım atanmadığını belirten Sürücü “Halkımıza, gençlere, kadınlara ve üç büyükşehrin iradelerine kayyım atandı” ifadelerini kullandı. Kayyımların kadın düşmanlığını ortaya koyarak konuşmasına devam eden Sürücü, sığınma evlerinin kapatıldığını söyledi.

Kayyım atama gerekçelerinden birinin eşbaşkanlık sistemi olduğunu belirten Sürücü “Eşbaşkanlık sistemi bizim kırmızı ve mor çizgimizdir” vurgusu yaptı. Konuşmaların ardından nöbet, oturma eylemi ve sloganlarla sona erdi.

Mardin

Karayolları Parkı ile birlikte HDP Mardin İl Örgütü binasını ablukaya alan polisler, aralarında milletvekillerinin de olduğu HDP’lilerin parka gitmelerine engel oldu. Bunun üzerine HDP’liler parti binası önünde oturma eylemine geçti. Alkış ve şarkılarla devam eden eylemde bir saati aşkın oturma eylemi yapıldı. Oturma eyleminin ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ konuştu. “Şehirlerimizi, belediyelerimizi onlardan alana kadar her gün alanlarda olacağız” diyen Dağ yine ‘barış’ vurgusuyla “Gelin yol yakınken vazgeçin, kaybeden siz olacaksınız. Kürtlere karşı savaş değil, barış politikalarını yürütün. Bizler hazırız, barış için buradayız” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından kitle alkışlar eşliğinde eylemine son verdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı