Kayyımlara karşı eylemler 16. gününü geride bıraktı

Dinci-faşist iktidarın Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atamasına tepki eylemleri bugün 16. gününü geride bıraktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Eylül 2019
  • 18:47

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinde eşbaşkanların görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına yönelik protestolar bugün de devam etti.

Diyarbakır

Lise Caddesi üzerinde yapılan oturma eylemine Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Barış Anneleri, kentteki sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Yine eyleme, çocuklarıyla birlikte gelen aileler ile engellilerin katılımı dikkat çekti. Her gün farklı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin destek verdiği eylemi, bugün Ortadoğu ve bölgeye gezi amaçlı gelen bir Alman heyeti ziyaret etti.

Eylemde, Kürtçe direniş şarkılarının söylenmesi üzerine polis kitleye dayatmada bulundu. Polisin dayatmasına kitle “Direne direne kazanacağız” sloganıyla karşılık verdi. Serbest kürsünün kurulduğu alanda yapılan konuşmalarda, Kürt sorunun çözümsüzlüğüne, kayyım politikalarına, antidemokratik uygulamalara dikkat çekildi. İki saatlik oturma eyleminin ardından kitle, basın açıklaması yaptı. 

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, kayyım atamalarının siyasi bir karar sonucu olduğunun altını çizerek, “Bu ilk değil. 31 Mart’ta kayyumları onlara gönderdik. Yakın bir zamanda bir daha kayyumlarını onlara göndereceğiz. Ne yaparsanız yapın, Kürt halkı kayyumlarınıza, saldırılarınıza, katliamlarınıza karşı boyun eğmeyecektir. 1990’larda olduğu gibi bu halk bütün saldırılarınıza karşı direnecektir” dedi. Uca, “Bu halkın iradesine karşı hukuksuzluklar sürüyor. Halkın iradesine tahammül edemeyecekseniz, neden seçim gerçekleştiriyorsunuz? Çünkü AKP-MHP faşist ittifakı Kürt düşmanı. Dün direndik, bugün direniyoruz, yarın da direneceğiz. Yarın yine seçim olsa yine kayyumları göndereceğiz” ifadelerini kullandı. 

Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz, eylemin kararlılıkla süreceğini belirterek, “Hiçbir eşbaşkanımız ihaleye fesat karıştırmakla anılmadı. Onlar kendi vakıflarına, derneklerine para aktarıyor. Herkesi böyle sanıyorlar. Bizim belediye eşbaşkanlarımızın başı dik, alnı aktır” diye konuştu.

Beyaz tülbentli annelerden Aklime Hanas da kayyımlara oy vermediklerini söyleyerek, “Zulümle, hırsızlıkla, kayyumla bir yere varamazlar. Yarın yine seçim olsa, kayyumlara oy vermeyeceğiz. Zulme, hakarete ve kayyuma karşı mücadele edeceğiz” dedi. 

Açıklama, yapılan 10 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi. 

Van

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu Örgütü'nde düzenlenen eyleme HDP'li vekiller Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Şevin Coşkun, Habip Eksik, Züleyha Gülüm, Belediye eşbaşkanları ve yurttaşlar katıldı.

Belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasını “Kayyım darbesi” olarak değerlendiren Sarısaç, 19 Ağustos'tan bugüne sürekli alanlarda direndiklerini belirterek, halkın bu kayyımlara tepki göstermeye devam ettiğini söyledi.

Kayyım atamalarının tekçi zihniyetin devamı olduğunu vurgulayan Sarısaç, “Yarın bu yasakçı, bu kayyumcu zihniyetini tüm Türkiye'ye yayacakları bir yönetim biçimi olacaktır. İktidar Kürdistan’dan başlayıp şiddet kullanma biçimini eline alarak bütün Türkiye’yi zapturapt altına almaya çalışıyor. Türkiye ve Kürdistan halkı bu aşamalardan çok geçti. Daha önce de bunlar çok denendi ve hepsinin gittiği yerlerde belli. Dünyada da bunun çok örneği vardır. Diktatörlerin gittikleri yerler, tarihte anıldıkları yerler ile zaferler elde eden halkların bulundukları yerler de bellidir. Halkı hiçe sayan kişilerin ya da kurumların tarihin çöp sepetine gittiğini tarih bize göstermiştir” dedi.

Mardin

Karayolları Parkı'nda düzenlenen protesto eylemine yüzlerce kişi destek verdi. Eylem öncesi parkı ablukaya alan polisler, HDP’lilerin parkın girişine geçmelerine izin vermedi. Bunun üzerine HDP’liler, bugünkü oturma eylemlerin parktaki çimlerin üzerinde başlattı. Oturma eylemi sonrası HDP'lilerin etrafını kalkanlarıyla ablukaya alan polisler, eyleme sonradan dahil olmak isteyen onlarca kişinin partililerle bir araya gelmesine izin vermedi. Engele rağmen alandan uzaklaşmayanlar da polis kalkanları önünde oturma eylemine başladı. Engellemelerden kaynaklı üçe bölünen kitle, saatlerce hep bir ağızdan şarkılar seslendirerek, alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde eylemlerini sürdürdü.

Eylemde konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Mardin halkının iradesinin atanmışlar tarafından 16 gündür gasp edildiğini kaydederek, “Şu an görev başında olan vali bir kanunsuzluk içindedir. Kanunları kendi çıkardığı yasaklar doğrultusunda kullanmaktadır. Devlet memurluğunu kendi şahsında itibarsızlaştırmıştır. Mardin halkını temsil edecek pozisyonda da değildir. Bu ülkenin tarihine kara bir leke olarak düşmüştür” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de hukukun yerlerde sürüklendiğini vurgulayan Öcalan, şöyle devam etti: “Bu ülkeye bu acıyı yaşatmayı bırakınız. Kürt halkı geri adım atmaz. Kürt halkı bedel ödemiş, ödemeye devam ediyor. Bu halkın bin yıllık kardeşliğinden bahsediyorsunuz, gereğini yerine getirin. Halkın iradesine saygı gösterin. Bir gece darbesi ile halkın iradesini gasp ediyorsunuz. Halk seçmiştir. Halkın iradesidir. Halkın düşüncesidir. Saygı duyarsınız. Siz şu an bir cunta rejiminin yaptığının daha ilerisinde hareketler yapmaktasınız. Biz buradayız. Burada olmaya devam edeceğiz. 21'inci yüzyılda darbecilere ve cuntacılara pabuç bırakmayız.”

Açıklamanın ardından HDP’liler, slogan ve alkışlar eşliğinde parti binasına yürüdü.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı