Kayyıma karşı eylemlerin 23. günü

İçişleri Bakanlığı tarafından Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Mardin, Van ve Diyarbakır büyükşehir belediyelerine kayyum atanması sonrası başlatılan “Demokrasi Nöbeti” eylemleri 23. gününde devam etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Eylül 2019
  • 19:16

Mardin

Mardin’deki eylem gergin başladı. Karayolları Parkı’nda tuttukları nöbet eylemi için HDP İl Örgütü binasından çıkan partililer, yine polis engeli ile karşılaştı. Partinin bulunduğu bina girişi ve çevresini ablukaya alan polisler, HDP’lilerin parka gitmelerine izin vermedi. 

HDP’liler bu duruma itiraz etmesi üzerine polisler sadece HDP’li milletvekillerinin geçişine izin vereceklerini ifade. Yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine HDP’li milletvekilleri diğer partililerden ayrılarak parka geçti. 

TOMA ile zırhlı araçlarla birlikte çok sayıda polisin konumlandırıldığı parka gelen milletvekillerine o esnada parkta oturanlar destek vermek istedi. Ancak milletvekillerinin yanına yaklaşmalarına izin verilmemesi üzerine kitle polis kalkanlarının önünde oturma eylemine başladı. O anlarda alkış çalışıp, şarkılar seslendiren eylemcilerin etraflarını saran polisler, şarkı söylemeye devam eden kitleyi zor kullanılarak dağıtmaya çalıştı. O anları cep telefonları ile kaydedenlerin telefonlarını ellerinden zorla alan polisler,  çekilen görüntü ve fotoğraflar tek tek sildi. 

Oturma eyleminin ardından da HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş tarafından açıklama yapıldı.

Parkta oturma eylemini sürdüren vekillerin yanına gitmek isteyenler de engellendi. Parkta bulunanlar ve HDP’li vekillerin danışmanlarının da bölgeden uzaklaştırılmak istenmesi üzerine HDP’lilerle polisler arasında tartışma yaşandı. Polis, yolu yaya trafiğine kapatırken, HDP'liler bir açıklama yaptı. Açıklama yapan İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, kayyım siyasetine teslim olmayacaklarını vurguladı.

Oturma eylemimin ardından HDP'liler, parti binasının önüne geçti. Parti binası önünde beklemeye başlayan HDP'lilerin etrafı yeniden ablukaya alındı. Yüzlerce polisle oluşturulan abluka sırasında HDP'liler, polislere tepki göstermeyi sürdürürken, uzun bekleyişin ardından eylem sona erdirildi. 

Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) karşısında bulunan Lise Caddesi’nde başlatılan eylem öncesi alanın çevresi polis bariyerleriyle çevrelenip, cadde ve sokak başlarına zırhlı polis araçları konumlandırıldı.

Kurulan bu ablukaya rağmen eyleme yine çok sayıda kişi katıldı. Nöbet yerine gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ise, kitle tarafından “Selçuk Başkan irademizdir” sloganı ile karşılandı.

Ziya Gökalp Lisesi önünden taşıdıkları “İrademe Dokunma” pankartla nöbet alanına yürümek isteyen DBB Meclis Üyeleri ise, polis engeli ile karşılaştı. Ancak tüm engellemelere rağmen pankartla nöbet alanına geldiler 

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Diyarbakır 1 ve 2 Nolu Şube üyeleri de “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganıyla nöbete katıldı.

Eylemde ilk sözü alan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyad Ceylan, HDP’ye oy vermemiş kesimlerin de kayyumlardan rahatsız olduklarını belirtti. HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik de, konuşmasında tüm gözlerin Amed’teki bu büyük mücadeleye çevrildiğini belirterek, kayyumlara izin vermeyeceklerini söyledi.

Eylemde Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran da konuşma yaptı.

Nöbet, yapılan 10 dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.  

Van

HDP İpekyolu İlçe binası önünde yapılan basın açıklamasına HDP milletvekillileri ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamanın yapıldığı alan polis araçlarıyla kapatılarak insanların açıklamaya katılması engellendi. Nöbet eyleminde konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, 23 gündür alanda olduklarını ve alanlarda olmaya devam edeceklerini söyledi.

Açıklama “Direne direne kazanacağız!” sloganı atılmasının ardından yapılan oturma eylemi ile son buldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı