Kayyım protestoları 20. gününde

Diyarbakır, Mardin ve Van’da kayyım atamalarına karşı yapılan eylemler 20. gününde sürdürüldü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Eylül 2019
  • 19:12

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyım atamalarından sonra başlatılan ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri bugün 20. gününde devam etti.

Diyarbakır

Diyarbakır’da Lise Caddesi’nde yapılan eylem polis ablukası altında kayyım karşıtı sloganlarla sürdürüldü. Eylemin 20. gününde Haziran Direnişi’nde katledilen Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük, 17 Mart’ta tecrite karşı Tekirdağ F Tipi Hapishanesi’nde feda eylemi yapan Zülküf Gezen’in annesi Havva Gezen de katıldı.

Eylemde söz alan Gezi Şehitleri ve Gazileri Platformu Sözcüsü Volkan Kesanbilici, “Hep kötü sebeplerden dolayı buradayız. Kah yıkılan Sur için, kah Lice’de kalekol yapımı sırasında katledilen Medeni Yıldırım’ın davaları için, bazen Tahir Elçi için, Amed Newrozu’nda katledilen Kemal Kurkut için buradaydık” dedi.

Kesenbilici konuşmasında dayanışma vurgusu yaparak “Gittiğimiz her yere bu mücadeleyi taşıyacağız. Bu sorunu gittiğimiz her yere taşıyacağız. Buranın sesi olacağız” ifadelerini kullandı.

Kesenbilici’nin ardından Yurttaş Girişimi, Barış Bloku ve Diyalog Grubu adına Nesrin Nas söz aldı. Konuşmalarına ardından 10 dakika oturma eylemi yapıldı.

Mardin

Mardin’de açıklama HDP’nin yarın yapacağı kadın etkinliğinin hazırlıkları nedeniyle parti binası önünde yapıldı. “Halkın iradesi gasp edilemez” pankartının açıldığı eylemde ilk olarak DGD adına Abdulhakim Daş konuştu.

Daş kayyım gasplarına karşı birlik vurgusu yaparak “Bugün birlik günüdür. Kürdistanî İttifak da burada. Bir şemsiye altında olalım. El ele verelim. Birlik olalım” dedi.

Daş’ın ardından  söz alan DİK adına Mele Ekrem Baran, KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek de ‘Kürdistani İttifak’ temelinde birlik vurgusu yaptılar.

Van

Van’da HDP  İpekyolu İlçe binası önünde yapılan eylemde açıklamayı Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş yaptı.

HDP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’ye kaybettirdiğini belirten Özgüneş, buradan oluşan kin ve nefretten kaynaklı kayyım atamalarını gerçekleştiğini ifade ederek “Biz de HDP ve dostları olarak halkın iradesine yapılan bu darbeyi kırana ve Türkiye’de yaşayan halklar arasında barışı, demokrasiyi inşa edene dek mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.