Kayyım atamalarına karşı eylemlerin 22. günü

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atamalarına karşı yapılan ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 22. gününde de devam etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Eylül 2019
  • 19:20

Kayyım atamalarına karşı başlatılan ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 22. gününde Diyarbakır, Van ve Mardin’de devam etti.

Diyarbakır’da Lise Caddesi’nde yapılan eylemde, “İrademe dokunma!” yazılı pankart açıldı. Eylemde ilk sözü alan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen bu eylemin sadece 3 ildeki kayyımlara karşı olmadığını belirtti. Kürtlerin onurunun söz konusu olduğu için 22 gündür eylemlerin devam ettiğini vurgulayan Alökmen “Bugün okullar açıldı hâlâ çocuklarımız kendi dillerinde eğitim göremiyor. Bu alanda yıllarca mücadele ettik bedel ödedik. Hâlâ bu isteğin arkasındayız ve bu alanda da mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Konuşmalarla devam eden eylemde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı da söz aldı. 22 gündür kayyım atamalarına karşı direndiklerini belirten Mızraklı ölümünün 35. yılında Yılmaz Güney’i anarak, onun “Kazanacağız, mutlaka kazanacağız!” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Eylemde söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, iktidarın adaletle, demokrasiyle alakasının olmadığını halkın anladığını belirtti. HDP binası önünde bekleyen ailelere değinen Oluç “Ağır suç işliyorlar, annelerin acılarını ve duygularını sömürüyorlar” dedi. Basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Van’da HDP İpekyolu İlçe Örgütü binası önünde yapılan eylemde HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni konuştu. Konuşmasında kayyımı tanımadıklarını, engellemelere rağmen sokağa çıktıklarını ifade eden Çepni “Yalandan, şiddetten ve istismardan beslenen iktidarlar halkın iradesine siyasi darbe yapmıştır. Tüm işçi sınıfı ve emekçilere, doğal yaşam alanlarına, ekolojistlere karşı bir savaş halindedirler. İktidar bir savaş iktidarıdır. Seçimlerde yenilgi alanlar içinde bulunduğu krizi savaşla çözmeye çalışıyorlar” dedi.

Açıklamanın ardından yürüyüş yapmak isteyen kitleyi engelleyen polis, gazetecileri alanın dışına çıkardı. Bu sırada HDP Milletvekilleri ve polis arsında tartışma yaşandı. Engellemeye rağmen eyleme katılan kitle ve milletvekilleri iki koldan il binasına kadar yürüdü.

Mardin’de HDP’li vekillerin de katılımıyla önceki günlerde olduğu gibi Karayolları Parkı’na yürüyüş polis engeliyle karşılaştı. Bunun üzerine eylem HDP il binası önünde açıklama yapıldı. “Halkın iradesi gasp edilemez” yazılı pankartın açıldığı eylemde, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar Kürtçe konuşma yaptı. Devletin babasını kaybettiğini hatırlatarak “Ben de babamı istiyorum” diyen Dündar, HDP önünde bekleyen ailelere seslenerek Kürt halkına yönelik savaş politikaları yürüten AKP-MHP’den hesap sormaya çağırdı.