Kayyımlara karşı eylemler 18. gününde

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlıklarına kayyım atamalarından sonra başlatılan eylemler 18. gününde devam etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Eylül 2019
  • 16:25

Kayyım gasplarından sonra başlatılan eylemler Diyarbakır, Mardin ve Van’da 18. gününde devam etti.

Diyarbakır

Diyarbakır’da Lise Caddesi üzerinde sürdürülen eylem polis ablukası altında gerçekleşti. “Direne direne kazanacağız!”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!” ve “Amed ya me ye!” sloganlarının atıldığı eylemde “İrademe dokunma!” yazılı pankart açıldı. Nöbet sırasında alkışlarla, türkülerle eyleme katılanlar ‘kayyımı tanımadıklarına’ ilişkin açıklamalar  yaptı.

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık’ın “Amed, Mardin ve Van halkı tüm Türkiye’nin iradesidir” ifadeleriyle yaptığı açıklamanın ardında sözü DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk aldı. Kayyım politikasının Efrîn’in işgalinin devamı olduğunu vurgulayan Öztürk “Kürt halkının kazanmasını istemiyorlar. Ne kadar kurumumuz, partimiz ve aydın varsa bunu görmeli ve buna karşı birlik içinde olmalıyız. Buna karşı birlik olursak, başaracağız. Kürt halkı direngendir. Boyun eğmedi, eğmeyecek” dedi. Öztürk konuşmasında HDP Diyarbakır il binası önünde ailelerin beklemesini, HDP’yi kapatma oyunuyla ilişkilendirdi.

Konuşmanın ardından 5 dakika oturma eylemi yapıldı.

Mardin

Karayolları Parkı’nda yapılmak istenen eylem, polisin engellemesi üzerine parkın yanındaki çimlerin üzerinde yapıldı. “Halkın iradesi gasp edilemez!” yazılı pankartın açıldığı oturma eylemine sonradan katılmak isteyenler polisler tarafından engellendi. Eylemde bir Barış Annesi, “Vali şimdi aldın başına belayı” sözlerinin yer aldığı ironik bir türkü okudu.

Yaklaşık 1.5 saat süren oturma eyleminin ardından ilk olarak HDP Mardin İl Eşbaşkanı Eylem Amak söz aldı.Kayyımların hukuksuz bir şekilde atandığına dikkat çeken Amak “Eylemlerimiz kayyımlar geri çekilene, seçilmiş belediye eşbaşkanları görevlerine dönene kadar sürecektir” dedi.

Amak’ın ardından HDP Mardin Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Mithat Sancar söz aldı. Sancar konuşmasında, umutsuzluğa ve karamsarlığa yer olmadığını vurguladı.

Van

Van’daki eylem HDP İpekyolu İlçe binası önünde yapıldı. Eylemde söz alan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, kayyım atamalarının faşizan bir uygulama olduğuna dikkat çekerek “Bugün de yok sayılan iradesini, gasp edilen iradesini sahiplenmek için sesini ve taleplerini yükseltmek için alanlardayız. Sadece Kürt halkı değil Türkiye’de demokrasiyi savunan, birliktelikten, kardeşleştikten ve barıştan yana olan tüm kesimler kayyımlara karşı sesini yükseltiyor. İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da, Mersin’de Türkiye’nin birçok yerinde kayyım gaspını reddediyor. Kürt halkıyla dayanışma içerisinde eylemsellikler yapıyor” dedi.

18. gün etkinliği söylenen ezgiler, zılgıtlar, atılan sloganlar ve oturma eylemiyle son buldu.

Bununla birlikte Van Edremit’te HDP ilçe binası önünde bir eylem yapıldı. Eylemde yerine kayyım atanan belediye meclis üyesi ve Edremit Belediye Eşbaşkanı Medeni Özer söz alarak, kararın AKP’nin HDP’nin seçim başarısına tahammül edemediğinin göstergesi olduğunu vurguladı. Özer yaptığı konuşmanın sonunda “Halkımız bilsin ki kayyım darbedir, darbelere karşı direnmek boynumuzun borcudur” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı