Kayyım atamalarına karşı eylemler 25. gününde

Kayyım atamalarına karşı başlatılan ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 25. gününde Diyarbakır, Mardin ve Van’da yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Eylül 2019
  • 18:19

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasına karşı üç ilde gerçekleştirilen ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 25. gününde de devam etti.

Diyarbakır

Diyarbakır’da eylem Diyarbakır Büyükşehir Belediye binası karşısında bulunan Lise Caddesi’nde yapıldı. Eylem alanında “İrademe dokunma!” yazılı pankart açılırken, 78’liler Diyarbakır, Mardin ve Batman şubeleri üyeleri, “12 Eylül Askeri Darbesini Kınıyoruz!” yazılı pankartla eylem alanına yürüdü.

MKM sanatçılarının beraberlerinden getirdikleri müzik aletlerini kaldırılmasını isteyen polis, müzik aletlerinin kaldırılmaması durumunda saldıracakları tehdidinde bulundu.

78’liler Derneği Yönetim Kurulu üyelerinin 12 Eylül darbesini protesto eden açıklamalarının ardından HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan konuştu. Kayyım saldırısının 12 Eylül saldırılarından farksız olduğunu dile getiren Ceylan, “Duruşumuz ve irademiz Kenan Evren’den alınan bu zihniyeti yenecektir” dedi. HDP Karadeniz MYK üyesi Hüseyin Taka ise konuşmasında kayyım saldırılarının demokrasi ve barışa yönelik olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından DBB Meclis üyeleri belediyenin hizmet binasına geçmelerini polis engelledi. Meclis üyeleri binaya girişlerinin engellenmesi üzerine suç duyurusunda bulanacaklarını söylediler.

Mardin

Mardin’de kayyım karşıtı eylemin Karayolları Parkı’nda yapılması Mardin Valiliği’nin aldığı bir aylık “eylem ve etkinlik yasağı” gerekçe gösterilerek engellenmesinden kaynaklı, HDP il örgütü binası önünde oturma eylemi yapıldı.

Eylemde ilk sözü HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay alarak, 12 Eylül darbesinin kayyımlarla sürdüğünü belirtti.

Günay’ın ardından söz alan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, 12 Eylül darbecilerinin korunduğunu, aynı darbeciliği sürdüğünü belirtti. Dün Erdoğan’ın belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıya kayyımları çağırdığına değinerek “İnsan utanır, yüzü kızarır. Kayyımlar bu ili temsil etmiyor. Büyükşehir belediye başkanlarının toplantısında ne işleri var. Onlar İçişleri Bakanlığı’nın atadığı memurlardır. Atanmışlardır. Bu halk onlara oy vermemiştir. Bu nedenle Beştepe’deki toplantı gayrimeşrudur” dedi.

Van

Van’da ‘Demokrasi Nöbeti’ 25. gününde HDP İpekyolu ilçe binası önünde devam etti. Eylemde HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş konuştu. Bugün kayyım atayanların 12 Eylül darbecilerinin torunları oldukları ifadesiyle darbenin hala sürdüğünü vurgulayan Özgüneş “Bizler halkçı, demokratik halkların kültürüne dayalı, kadının kurtuluş ideolojisini esas alan çevreci bir belediyecilik geliştirdiğimiz için korkuyorlar” dedi.

Konuşmanın ardından oturma eylemine geçildi. Eylem “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla son buldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı