Diyarbakır, Mardin ve Van’da kayyım protestoları

Büyükşehir belediyelerine kayyım atanan üç ilde kitleler bugün de sokaktaydı. Yerine kayyım atanan HDP’li belediye eşbaşkanlarının katıldığı eylemler gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Ağustos 2019
  • 19:12

Kayyım protestolarına yönelik polis terörüne, yasaklara ve engelleme girişimlerine karşın bugün de eylemler devam etti. Kayyımların atandığı üç kentte basın açıklaması ve eylemler yapıldı.

Meşru direniş hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ndeki abluka devam ederken, bugün belediyeye çıkan Lise Caddesi’nde toplanılarak oturma eylemi ve basın açıklaması yapıldı. “Direne direne kazanacağız!” ve “Amed ya me ye!” sloganlarının atıldığı, alkışlar ve zılgıtlarla kayyım atamasına tepki gösterilen eyleme, görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın da aralarında olduğu HDP’liler katıldı.

“İrademe dokunma” pankartının açıldığı eylemde, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç konuşma yaptı. Kayyım darbesini, AKP iktidarının Kürt halkına yönelik saldırılarını ve ‘darbe’lerini teşhir eden Oluç, direniş vurgusuyla şu ifadeleri kullandı:

“Anayasadan kaynaklanan Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası demokratik sözleşmelerden kaynaklanan haklarımız var. Bu meşru bir direniş hakkıdır. Anayasal suç işleyenlere karşı kullanılacak bu meşru direniş hakkından halk asla vazgeçmeyecektir. Sivil itaatsizliğimizi göstereceğiz. Her gün her an göstereceğiz.”

Mücadeleyi birlikte büyütebiliriz”

Kayyım saldırısı hazırlıklarına dikkat çeken ve 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ertesi günü kayyım talebi yapıldığına değinen Oluç, “Diyarbakır’dan sesleniyoruz” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Son 5 gündür büyük bir dayanışma gösterdiniz, bu dayanışmayı büyütün. AKP ve MHP ittifakının demokrasi ve Kürt düşmanı olduğunu her yerde konuşmaya devam edin. Demokrasi ve hukuk düşmanlarını dünyanın her yerinde teşhir etmeye devam edin. İstanbul’dan, İzmir’den, Antalya’dan, Ankara’dan, Aydın’dan bizimle yan yana yürüyen bütün kurum ve kuruluşlara, barolara, derneklere, siyasi partilere, demokratik kuruluşlara sonsuz teşekkür ediyoruz. Demokrasi mücadelesini birlikte yürüyerek, büyütebiliriz. Bizimle dayanışmanızı sürdürün.”

Sonrasında, Barış Anneleri’nden Safiye Sezgin de söz alarak Kürt halkına uygulanan zulme dikkat çekti ve halkın aşağılanmaya çalışılmasını teşhir etti. Konuşmaların ardından oturma eylemi devam etti.

Kayyım darbesine karşı direnişler sürüyor”

Mardin’de Kızıltepe ilçesindeki Özgürlük Meydanı’nda kitlesel eylem yapıldı. HDP ilçe binası önünde toplanılarak alana yürüyüşle geçilirken, polisin engellemelerine karşın sloganlarla alana ulaşıldı. Polis engellemelerine rağmen kalabalık kitlenin katıldığı eylemde görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Ahmet Türk ve Figen Altındağ da yer aldı.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni’nin konuşmasıyla devam eden eylemi, polis “valilik yasağı” ve “kanunsuz eylem” anonslarıyla sık sık taciz etti. Açıklamasını sürdüren Çepni, kayyımı tanımadıklarını vurguladığı konuşmasında, “Kayyımlar iki yıl boyunca siyasi irademize darbe uygulayarak yerel yönetimlerimizi işgal ettiler” ifadelerini kullandı. Kayyımların halka değil sermayeye hizmet ettiğine, hırsızlık ve yolsuzluk yaptığına dikkat çeken Çepni, “Saray bu sefer bir kez daha kayyım tercihinde bulundu. Bu bir işgaldir. Tüm Türkiye’de kayyım zaptına karşı direnişler sürüyor. Kayyum sadece Kürt halkına değil tüm Türkiye halklarına karşıdır” diye konuştu. Mücadele ve direniş vurgusuyla konuşmasına devam eden Çepni şu ifadeleri kullandı:

“Halkın tepkisini ortaya koyması işkenceyle engelleniyor. Zulmünüze karşı ayaktayız. Vardık, varız, varolacağız. Halkların birleşik mücadelesiyle faşizme, saray darbesine karşı mutlaka zafer bizim olacaktır. Amed ya me ye, Van ya me ye, Mardin ya me ye!”

Valiler görevden alınmamız için 1 Nisan’da yazı yazdı”

Ardından, görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk söz alarak belediyedeki kayyım yolsuzluklarından bahsetti, kendisinin görevden alınma sürecinin 1 Nisan’da başlatılmasını teşhir etti.

“Biz 14 Nisan'da mazbatayı aldık ama valiler 1 Nisan’da görevden alınmamız için yazı yazmış” diyen Ahmet Türk, “406 milyon belediye borcu, 600 milyon MARSU'nun borcu olmak üzere toplamda 1 milyar borçla belediyeyi devraldık. Oysa biz bıraktığımız da toplam borcumuz 63 milyondu. Yaptıkları hiçbir hizmet olmamasına rağmen belediye 1 milyar borçla karşı karşıya bırakıldı” ifadeleriyle kayyımlı dönemde belediyede yapılan yağmaya işaret etti.

Polis tacizlerinin sürdüğü eylemde, konuşmaların ardından kitle Kızıltepe Belediyesi’ne doğru yürüyüşe geçti. “Direne direne kazanacağız” sloganı eşliğinde yapılan yürüyüşün ardından HDP’liler belediyeyi ziyaret etti.

Van’da da polis engelleri tanınmadı

Van’da kayyım protestoları kapsamında Feqiyê Teyran Parkı’na doğru yürüyüş yapıldı. Parkta yapılmak istenen basın açıklaması polis engeliyle karşılaşırken, polisin kitlenin önünü kestiği yerde basın açıklaması yapıldı.

Yerlerine kayyım atanan belediye eşbaşkanlarının da katıldığı eylemde, polis sıklıkla anons yaparak tacizde bulundu. HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç tarafından yapılan açıklamada, kayyımların kimseye fayda etmediği, bu gasptan geri dönülmesi gerektiği vurgulandı. Kürt halkının 100 yıldır inkâr edilmeye ve bitirilmeye çalışıldığına değinen Sarısaç, “Buraları tekrar geri alacağız” vurgusu yaptı.

Kitlenin açıklamaya katılması polis tarafından engellense de, sokaklarda sloganlar eşliğinde yürüyüş yapılarak kayyım ataması ve polis terörü protesto edildi.

İLİŞKİLİ HABERLER