Diyarbakır ve Mardin’de kayyımlara karşı eylemler 9. gününde

Kayyım atanan illerde eylemler bugün 9. günündeydi. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yöneticileri de eylemlere destek verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ağustos 2019
  • 17:38

HDP’li büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınarak valilerin kayyım olarak atandığı illerde eylemler bugün 9. günündeydi. Diyarbakır’daki eyleme DİSK, KESK, TMMOB ve TTB de katılırken, Mardin’de de oturma eylemi ve basın açıklaması yapıldı.

Diyarbakır’da eylemler Lise Caddesi’nde oturma eylemiyle başladı. Konuşmalarla, türkülerle devam eden oturma eylemi sırasında, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yöneticilerinin yanı sıra sendika üyelerinin olduğu kitle “İrademe dokunma” pankartı açarak sloganlar eşliğinde yürüyüş düzenledi ve eyleme katıldı.

Ülkede hiçbir hakkın güvencesi yoktur”

Eylemin devamında DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu bir konuşma yaptı. Kayyım atamalarının darbe olduğunu belirten Çerkezoğlu, “Halk iradesinin bu kadar açık bir şekilde gasp edildiği bir ülkede, hiçbir hakkın güvencesi yoktur” dedi. Baskılara teslim olmayan milyonların bu saldırıyla hedef alındığını ifade eden Çerkezoğlu, kayyımların işten atma saldırılarına ve belediyelerdeki yağma ve soyguna dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Diyarbakır, Van ve Mardin’e sahip çıkmak Türkiye’ye, memlekete sahip çıkmaktır. Diyarbakır halkıyla dayanışma duygularımızı ifade etmek için buradayız. Kayyum sürecini daha önce de yaşadık. Kürt iradesinin gasp edilmesinin sonucu işsizliktir. Belediyelerden arkadaşlarımız çıkarılmaya başlandı. Halk iradesinin gasp edilmesinin sonucu talandır, hırsızlıktır. Tüm Türkiye’nin vicdanında mahkum edilmiş durumdadır.”

Eylemde Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Maçoğlu ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Mesud Tek de konuşma yaparak kayyım saldırısına karşı dayanışmaya ve halkların birlikte mücadelesine vurgu yaptılar.

Mardin’de baskı ve engellemeler devam ediyor

Kayyım protestoları için HDP’li vekillerin de içerisinde olduğu kitle Karayolları Parkı’nda oturma eylemi yaptı. Polis ablukasında gerçekleşen eylemde vekiller de polis tarafından çevrelenerek kitleden ayrıştırıldı. Gazetecilerin haber takibi de polisin engel ve dayatmalarıyla karşılaştı.

Bir saat kadar süren eylemin ardından basın açıklamasını HDP Batman Milletvekili Mehmet Şükrü Tiryaki yaptı. Kayyımı protesto haklarının gasp edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Tiryaki, polisin eylemleri “yasadışı” diyerek valiliğin baskı ve yasaklarını uygulayarak suç işlediğini belirtti.

Tiryaki “Hem halkın iradesini gasp edeceksiniz hem sandığı yok sayacaksınız, ardından da ‘Beni protesto edemezsiniz’ diyeceksiniz. Vali emrini bize kanun diye yutturamazsınız” sözleriyle baskıları protesto etti. Gazetecilerin engellenmesine de tepki gösteren Tiryaki, kayyım kararının hukuksuzluğunu teşhir etti.

Açıklamanın ardından kitle HDP il binasına geçti. İlerleyen saatlerde, Diyarbakır’daki eyleme destek veren DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yöneticileri HDP’ye ziyaret gerçekleştirdi.

İLİŞKİLİ HABERLER