“Finans merkezi” projesini kurtarmak için Varlık Fonu devrede

Türkiye Varlık Fonu, İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin krizle duran inşaatı için devreye girdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Eylül 2019
  • 17:30

AKP iktidarınının yandaş sermaye örgütü MÜSİAD ile birlikte “İslami finans merkezi” hayalleri doğrultusunda öne sürdüğü “İstanbul Finans Merkezi” (İFM) projesini, krizle birlikte saplandığı bataktan kurtarmak için Türkiye Varlık Fonu devreye girdi.

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Zafer Sönmez AA’ya verdiği demeçte “İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesinde ilk etapta inşaatın tamamlanması için müteahhit şirketlerle görüşmeleri hızlandırdık ve her biriyle kamu yararını gözeterek rayiç bedellerin altında oldukça makul meblağlar üzerinden anlaşmalar yaptık” diye konuştu.

TVF alanın üçte birini 1,67 milyar liraya devralıyor

2022’ye bitirmeyi hedefledikleri inşaatın devam etmesi çabasında olduklarını dile getiren Sönmez, yaptıkları anlaşmaya dair şu ifadeleri kullandı:

“TVF olarak 1,3 milyon metrekarelik kullanılabilir alanı olan projenin yaklaşık 465 bin metrekarelik kısmını proje, hafriyat, arsa bedelleri ve bugüne kadar tamamlanan inşaat maliyetleri dahil olmak üzere 1 milyar 670 milyon TL karşılığında devralacağız. Ofis ve çarşı alanlarını içeren bu kısımlardaki 3 yüklenici firma ile anlaşmaları imzalıyoruz. İnşaatların bir an önce başlaması için Emlak Konut GYO ile birlikte ihale düzenleyeceğiz. En geç kasım ayında vinçlerin çalışmaya başlayacağının müjdesini şimdiden verebiliriz.”

Kriz, Erdoğan’ın “finans merkezi” hayallerini de vurdu

Eylül ayında geçtiğimiz haftalarda “Alternatif Finansta Yeni Ufuklar” programında konuşan AKP şefi Tayyip Erdoğan “İstanbul Finans Merkezi’nin kısa sürede önemli bir marka haline geleceğine inanıyorum” diyerek İFM inşaatını kurtarma niyetlerini dile getirmişti.

3 yıl önce temeli atılan projenin inşaasının büyük bölümü, krizin özellikle inşaat sektöründeki etkisiyle geçtiğimiz yıl sonuna doğru durmuştu. İFM’nin 2020’de açılacağı hedefinin 2023’e ötelendiği ifade edilirken, sermaye iktidarı şimdi TVF eliyle finans merkezi için seferber olmuş durumda.