Sermayeyi borçlarından kurtarma yönetmeliği devrede

Borç krizinin ağırlaşmasıyla birlikte sermayeyi kurtarma yönetmeliği anında yürürlüğe girdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Ağustos 2018
  • 14:13

İşçi sınıfı ve emekçileri işten atmalarla, ağır sömürüyle, enflasyon ve yaşam pahalılığıyla sarmalayan ve krizin faturasını emekçilere kesen sermaye diktatörlüğü, kendi borçlarına yönelik kurtarma yönetmeliğini devreye soktu.

Sermayeyi borçlarından kurtarmak amacıyla hazırlanan yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

“Finansal sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması hakkında yönetmelik” başlığıyla yayımlanan yönetmeliğin amacında da “istihdama katkı” demagojisiyle şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye’de faaliyette bulunan bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri ile kredi ilişkisinde bulunan borçluların bu kuruluşlar nezdindeki kredi borçlarına ilişkin olarak, çerçeve anlaşma ve sözleşmeleri kapsamında alınacak tedbirlerle, geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkân verilmesini sağlamaktır.”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından hükümlerinin yürütülecek yönetmeliğe göre, borç yapılandırma anlaşmaları da BDDK’nın onayıyla hayata geçirilecek. İki yıl süreli geçerli olacak anlaşmaların süresini BDDK’nın uzatma yetkisi de bulunuyor.

Borç yapılandırma anlaşmalarıyla sermayedarlara sunulabilecek imkanlar yönetmelikte şu şekilde sıralanıyor:

“a) Söz konusu kredi borçlarının vadelerini uzatmak.

b) Borçluların kredilerini yenilemek.

c) Borçlulara ilave kredi vermek.

ç) Anapara, faiz, temerrüt faizi ve kâr payları ile kredi ilişkisinden doğan diğer her türlü alacağı indirmek veya bunlardan vazgeçmek.

d) Anapara, faiz veya kâr payı alacaklarını; kısmen veya tamamen iştirake çevirmek, aynî, nakdî ya da tahsil şartına bağlı bir bedel karşılığı devir veya temlik etmek, borçlu ya da üçüncü kişilere ait aynî değerler karşılığında kısmen veya tamamen tasfiye etmek, satmak, bilanço dışına çıkarmak.

e) Diğer bankalarla ve alacaklılarla birlikte hareket ederek protokoller yapmak.”