Varlık Fonu, sigorta ve emeklilik sektörüne de göz dikti

Türkiye Varlık Fonu, YEP hedefleri doğrultusunda, kamu bankalarının kontrolündeki sigorta şirketlerini kendi çatısı altında toplamak için proje yürüttüğünü açıkladı. Hedefte, sermayeye kaynak sunmak yer alıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Aralık 2019
  • 09:29

AKP şeflerinin ve sermaye temsilcilerinin başında bulunduğu Türkiye Varlık Fonu (TVF), kamu bankalarının sigorta ve emeklilik kaynaklarını gasp etmek ve sermayeye daha doğrudan kaynak sunabilmek için adım atıyor.

TVF’den yapılan açıklamada, damat Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı çerçevesinde sigortacılık ve bireysel emeklilik alanlarında “reformlar” planlandığı öne sürülerek bu kapsamda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türk Reasürans AŞ’nin kurulduğu hatırlatıldı.

Sigorta ve emeklilik sektörünün sermayenin ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirilmesini hedefleyen TVF, kamu bankalarına bağlı sigorta şirketlerini kendi çatısı altında birleştirme projesini yürüttüğünü açıkladı.

Hedef, sermayeye kaynak sunmak

Türkiye’nin hali hazırdaki prim üretim oranlarının dünya ortalamalarının gerisinde kaldığına yer verilerek “sigorta sektörünün yapılandırılmasının” gerekçelendirildiği açıklamada, projenin hedefleri arasında “Sigorta ve bireysel emeklilik sektörünün küresel rekabetin bir parçası haline getirilmesi”, “operasyonel verimliliğin artmasıyla maliyetlerde düşüş sağlanması”, “başta bankalar olmak üzere tüm dağıtım kanallarının daha etkili kullanılması” dikkat çekti.

Maliyetleri düşürmek, küresel rekabet gücünü arttırmak, sermaye dağıtım kanallarını etkili kullanmak diye ortaya konan hedeflerin sermayenin çıkarlarına hizmet ettiği, şu ifadelerle gözler önüne serildi:

“Bu projeyi, yol haritamızda belirtilen Türkiye’nin stratejik yatırımlarına sermaye sağlama ve finansal piyasalarda iyileşme ve derinleşmeyi destekleme misyonlarımız doğrultusunda değerlendiriyor ve çok önemsiyoruz.”

Projeye danışmanlıkta Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ, KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik AŞ ve Esin Avukatlık Ortaklığı’nın yer aldığı belirtilen açıklamada, düzenlemenin 2020’nin ilk çeyreğinde tamamlanmasının amaçlandığı ifade edildi.

TVF açıklamasında değinilen