“AB’ye uyum”, “demokrasi”, “özgürlük” söylemleriyle, bugün “FETÖ” olan cemaatin yanı sıra, ABD, AB emperyalizminin ve kapitalist patronların hem “İslamcı” hem “laik” kesimlerinin özel destekleriyle 17 yıl önce başa gelen AKP koalisyonu, dinci-gericiliği toplumun her alanına nüfuz ettirmeye dönük hamlelerini yeni bir düzeye çıkardı.
Din tacirliğinde rekabet ettiği Gülen cemaatinin 15 Temmuz darbe girişimini, kendi iktidarını kurmak adına fırsata çeviren Erdoğan ve AKP’si, bir başka yalanı olan “faizsiz finans düzeni” çerçevesinde, İslam dinine bağlı kurallara dayanan bir düzenlemeyi hayata geçirdi.
Şefleri ve sözcüleri sürekli aksini iddia etseler de toplumu dinsel, etnik, mezhepsel, ulusal ve cinsel temellerde bölüp birbirine karşı kışkırtmaktan bir an olsun geri durmayan gerici AKP iktidarı, yeni düzenlemeyi de faizsiz finans kuruluşları için sözde “uluslararası standartlar belirleme” kılıfıyla sunuldu.
14 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de “Faizsiz Finans Kuruluşlarının Bağımsız Denetimini Yürüten Denetçiler İçin Kurallar” başlığıyla yayımlanan düzenleme, Kamu Gözetim, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun 12 Aralık’ta aldığı kararlardan oluştu.
Faizsiz finans kuruluşlarının denetlenmesinde uygulanacak kurallar, İslam dinine bağlı temeller eksenine göre düzenlendi.
Ayetler, hadisler, Diyanet’in çalışmaları düzenlemede sık sık dayanak konusu edildi, bunlardan alıntılara yer verildi.
Düzenlemenin giriş bölümünde ‘Muhasebe’nin, “farz-ı kifaye” diye tanımlanan bir meslek sayıldığına değinildi. ‘Adalet’ kavramı ayetlerle gerekçelendirilerek “Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor” denildi.
Düzenlemede, fıkhi kuralların “dini kaynaklı yaptırım gücü” olduğu ifade edilerek denetçiler için etik kurallar dini esaslar çerçevesinde sıralandı. Bu esaslar arasında “insanın yeryüzündeki halifeliği ilkesi, ihlas, takva, Allah’a hesap verme” başlıkları sıralandı.
Ayrıca, denetçinin etik davranışları da “mesleki görev veya hizmetlerini özenle ve düzgün biçimde yerine getirirken Allah-u Teâlâ’ya, topluma, mesleğine, müşterisine ve kendisine karşı sorumlu olduğu” şeklinde ifade edildi.
Allah tarafında sürekli izlendikleri, kıyamet gününde hesap verecekleri bilincine sahip olma gerekliliği de denetim kurallarında yer aldı.