Varlık Fonu'na 'sınırsız' borçlanma yetkisi gündemde

Türkiye Varlık Fonu’na "sınırsız borçlanma" yetkisi içeren düzenleme meclise sunuldu. Erdoğan ve AKP'si, sermayeye 'sınırsız' yetki sunma hedefleri uğruna krizi daha fazla derinleştirecek. Kabaran faturayı ise emekçilere çıkarmayı hesaplıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Şubat 2020
  • 23:45

AKP iktidarı, Varlık Fonu’nun (TVF) sınırlamalara takılmadan borçlanabilmesinin önünü açıyor. Türkiye kapitalizminin krizini ve özellikle son yıllarda ağırlaşan borç yükünü daha fazla borçlanarak çözmeye çabalayan AKP iktidarı, TVF’yi de bu doğrultuda araç olarak kullanmayı hesaplıyor.

AKP şefi Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kontrolünde bulunan Varlık Fonu’nun bünyesinde birçok kuruluş yer alıyor. Ziraat Bankası, Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, PTT, Türk Telekom, ÇAYKUR, Türk Hava Yolları’nın da içerisinde olduğu bu kuruluşların denetim dışı bırakılmasıyla ilgili tartışmalara da konu olan TVF, kendi bünyesinde alt fonlar da oluşturmuştu. Krizin etkisiyle inşası ertelenen “İstanbul Finans Merkezi” projesini kurtarmak için oluşturulan fon da bu alt fonlar arasında yer alıyor ve meclise sunulan düzenleme, bu alt fonların da kredi sınırlamasından muaf tutularak borçlanmasının önünü açıyor.

Borcu borçla kapatmak...

Erdoğan ve AKP’si, darbe girişiminden 1 ay sonra kurduğu TVF’yi sermayeye dolaysız hizmet için kullanıyor. İşçi ve emekçilerden kepçe kepçe topladığı paralarla biriken emeklilik, sigorta fonlarını ve kamu kaynaklarını yağmalamak isteyen sermaye ve AKP iktidarı, yeni düzenlemeyle de bu hedefini açık etmiş bulunuyor. Zira yeni alınacak borçlarla sermayenin ve devletin borçları kapatılacak. Yeni borçlar ise işçi ve emekçilerin ödettirilen faturayı daha da kabartacaktır. 

Borç batağına daha fazla saplanmayı “çözüm” olarak gören sermaye ve AKP, böylece Türkiye kapitalizminin yeni krizlerinin de yolunu yapıyor. Daha fazla vergi, artan hayat pahalılığı, ağır sömürü ve yükselen işsizlik olarak yansıyacak bu faturayı işçi sınıfı ve emekçiler kapitalistlere ödettirmelidir.