Torba yasada sermayeyi kurtarma paketi

“İşsizlik maaşı kolaylaşacak” yalanıyla sunulan torba yasada kriz uyarısı yapıldı. ‘Torba’ kanun teklifinde, sermayeyi ve kamu işletmelerini kurtarmak için düzenlemeler yer aldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Aralık 2018
  • 09:03

AKP iktidarı güzellemelerle sunduğu torba yasa tasarılarıyla sermayenin ihtiyaçlarını karşılamaya, soygun ve yağmayla ayakta duran sömürü düzenini pekiştirmeye devam ediyor. Bunun son örneği AKP’nin 30 Kasım’da meclise sunduğu ve “İşsizlik maaşı almak kolaylaşacak” diye çarpıtılan torba yasa tasarısı oldu. Yasa tasarısında söz konusu madde işsizlik maaşı başvurusunda göstermelik bir kolaylık getirirken, başvuruya engel teşkil eden 120 gün çalışma zorunluluğu kaldırılmıyor. Bunun yanı sıra torba yasayla birlikte, ekonomik krize karşı sermayeye ve kamu işletmelerine destekler, “finansal sistemin bütününü etkileyebilecek krize” karşı Erdoğan’a yeni yetki veriliyor.

Özetle torba yasa tasarısı, işçi ve emekçilerde olumlu algı yaratmak adına “işsizlik maaşı kolaylaşacak” yalanıyla sunulurken gerçekte tasarıdaki madde böyle bir ‘kolaylaşma’ sunmuyor. Ayrıca tasarıdaki diğer maddelerle birlikte düzenleme işçi sınıfına değil sermayenin çıkarlarına hizmet ediyor.

Finansal sistemi etkileyecek kriz” uyarısı ve Erdoğan’a yetki

Torba tasarıda, AKP iktidarının kriz önlemleriyle ilgili düzenlemelerinin başında ‘Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’ kurulması geliyor. Tasarının 22. maddesinde yer alan düzenlemeye göre, ilgili komite “finansal sistemin ekonomik büyümeyi sağlıklı bir şekilde desteklemesi” başta olmak üzere finansal sistem ve reel sektör arasındaki koordinasyonu arttırmayı amaçlıyor.

Geçtiğimiz haftalarda TOBB ve sermayedarların ‘finans-reel sektör’ buluşmalarının ardından ilgili düzenlemenin yapılması, AKP iktidarının kime hizmet ettiğine dair yeterince kanıt sunuyor. Bununla birlikte, tasarıdaki 22. maddede “finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek bir kriz” uyarısı da dikkat çekiyor. Böyle bir durumun komite tarafından tespiti durumunda ise gerekli tedbirlerin belirlenmesi yetkisi doğrudan cumhurbaşkanına veriliyor. 22. maddenin ilgili bölümünde şu ifadeler yer alıyor:

Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz bir gelişmenin Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi tarafından tespiti halinde, üye kurum ve kuruluşların yetkileri dışında alınması gereken tedbirleri belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili olup, ilgili bütün kurum ve kuruluşlar belirlenen bu tedbirleri derhal uygulamakla yetkili ve sorumludur.

İşletmeleri krizden kurtarmak için düzenlemeler

Yasa teklifindeki diğer maddelerle kâr eden kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerinin zarar edenlere borç vermesi, İller Bankası’nın kârının yüzde 51’inin belediyelere rant projeleri için kullanılması, belediyelere Erdoğan’ın yetkisiyle pay aktarılması hedefleniyor.

Tasarıdaki bir diğer maddede de “mega proje” adı altında yürütülen projelerde ana yüklenicilere fesih veya devir hakkı tanınıyor. Böylece krizin etkisiyle söz konusu projelerin aksamasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.