Cumartesi Anneleri: Mehmet Can Ayşin için adalet!

Cumartesi Anneleri 893. hafta eyleminde gözaltında kaybedilen Mehmet Can Ayşin için adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Mayıs 2022
  • 15:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdiği 893. hafta eyleminde gözaltında kaybedilen Mehmet Can Ayşin için adalet istedi.

Saat 12.00’de paylaşılan videoda Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun’un sunumuyla Aynur Ayşin ve yeğen Ferman Ayşin Mehmet Can Ayşin’in gözaltında kaybedilişi ve sonrasında yaşadıklarını anlattı. Bu hafta basın metnini Cumartesi İnsanı Ezgi Bakışkan okudu. Bakışkan Ayşin’in katledilmesine ilişkin şunları söyledi:

“7 Mayıs 1994 tarihinde Bolu Komando Tugayı’na bağlı askerler tarafından Lice’ye bağlı Kılıçlı (Mızag) Köyü’ne bir operasyon yapıldı. Köylüler köyün dışına çıkarıldıktan sonra evler yakıldı. Köyde bulunan bütün erkekler hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alınıp Lice Jandarma Komutanlığı’na götürüldü.

İki gün sonra sekiz köylü dışında diğerleri serbest bırakıldı. Takip eden günlerde yedi kişi daha serbest bırakıldı. Serbest bırakılanlar gözaltında işkenceye maruz kaldıklarını söyledi. Tanıkların en son Bolu Tugay Komutanlığı'na bağlı birliklerin yerleştirildiği Lice Yatılı Bölge Okulu’nda gördüğü, 49 yaşındaki Mehmet Can Ayşin’den ise bir daha haber alınamadı.”

İnkar, katillerin başlıca “savunu” aracı

“Mehmet Can Ayşin ile birlikte gözaltına alınanlar, gözaltında tutulanlar tanıklık yaptılar. Aile Diyarbakır DGM Savcılığı’na, Lice Savcılığı’na, Olağanüstü Hal Bölge Valiliği’ne, Diyarbakır Valiliği’ne ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvurdu. Ailenin ısrarlı başvuruları karşısında Lice Asayiş Komutanlığı ‘Söz konusu tarihte Kılıçlı Köyü’ne operasyon düzenlenmediğini ve köyden hiç kimsenin gözaltına alınmadığını’ söyledi.

Adli, idari ve askeri makamlar ailenin ve tanıkların değil, kolluk güçlerinin ‘Operasyon yok, gözaltı yok!’ beyanını esas aldı. Maddi gerçeğin açığa çıkartılması için hiçbir adım atılmadı. Etkili bir soruşturma yürütülmedi. Ayşin Ailesi’nin, Anayasanın ve Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelerin güvencesinde olan ulusal bir merci önünde etkili bir başvuru yapma hakkı engellendi.”

Bakışkan son olarak Mehmet Can Ayşin ve tüm kayıplar için adalet istemekten, 194 haftadır yasaklanan kayıplarıla buluşma mekânı olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul