Cumartesi Anneleri: Ferhat Tepe için adalet istiyoruz!

Cumartesi Anneleri 899. hafta eyleminde gözaltında kaybedilişinin 29. yılında gazeteci Ferhat Tepe için adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Haziran 2022
  • 15:55

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdiği 899. hafta eyleminde gözaltında kaybedilişinin 29. yılında gazeteci Ferhat Tepe için adalet istedi.

Saat 12.00’de paylaşılan videoda Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun’un sunumuyla ilk sözü Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe aldı. Ardından kardeşi Ayşe Tepe konuşarak Ferhat Tepe’nin gözaltında kaybedilişini ve gelmeyen adalet sürecini anlattı. Basın metnini Ferhat Tepe’nin meslektaşı Reyhan Hacıoğlu okudu.

“Basın özgür değilse kimse özgür değildir”

Ferhat Tepe’nin gazeteci kimliğine vurgu yapan Hacıoğlu “bir ülkede basın özgür değilse, kimse özgür değildir. Çünkü basın özgürlüğü, yalnızca gazeteciler için değil, aslında halkın haber alma hakkı içindir” diyerek tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

Hacıoğlu, Ferhat hakkında şunları söyledi:

“19 yaşındaki Ferhat Tepe Özgür Gündem gazetesi Bitlis muhabiriydi. Her  özgür  basın çalışanı gibi canı pahasına  ağır  hak ihlallerine maruz kalanların sesini duyurmaya çalışıyordu. 

Ferhat, 28 Temmuz 1993 tarihinde Bitlis şehir merkezinde silahlı telsizli 3 kişi tarafından kaçırıldı. Ailenin ve gazetesinin ısrarlı başvuruları karşısında devletin  ilgili tüm kurumları onun gözaltına alınmadığını söyledi. Arayışını sürdüren  ailesi ve gazetesi  Ferhat'ın ağır işkence görmüş bedenine 13 gün sonra "meçhul kişi " olarak gömüldüğü Elazığ Kimsesizler Mezarlığı’nda ulaştı.

Ferhat Tepe’yi Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığında işkenceli sorguda gördüğünü açıklayan 14 tanık vardı ama iç hukukta yürütülen soruşturmadan hiç bir sonuç elde edilemedi.”

Uluslararası hukukta mahkum edilen Türkiye’de adalet engelleniyor

Bunun üzerine aile AHİM'e başvurdu ğunu AİHM’in Ferhat Tepe soruşturmasında “şaşırtıcı eksiklikler” olduğu tespitini yaptığını belirten Hacıoğlu AİHM’le işbirliği yapmadığı gerekli bilgi, belge ve tanıklara ulaşımı sağlamadığı ve etkin bir cezai soruşturma yapmadığı için Türkiye’yi mahkum ettiğini ifade etti.

Uluslararası hukukta Türkiye mahkum edilmesine rağmen Türkiye’de adaletin engellendiğini vurgulayan Hacıoğlu son olarak şunları söyledi:

“Kaç yıl geçerse geçsin Ferhat Tepe için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 200 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul