Cumartesi Anneleri 884. hafta eylemi:

Rıdvan Karakoç için adalet istendi

Cumartesi Anneleri 884. hafta açıklamasında 1995 yılında kaybedilen ve yürütülen mücadele sonucu bulunan Rıdvan Karakoç'un dosyasını kamuoyu ile paylaştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Mart 2022
  • 14:45

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri 884. hafta açıklamasında 1995 yılında kaybedilen ve yürütülen mücadele sonucu 110 gün sonra işkencelerle kaplı cansız bedeni Altınşehir kimsesizler mezarlığında bulunan Rıdvan Karakoç'un dosyasını kamuoyu ile paylaştı.

“Mücadelemiz bin yıl da geçse sürecek”

Saat 12.00’da Youtube kanalından yapılan yayında ilk sözü alan Hasan Karakoç ağabeyi Rıdvan'ı katledenleri 27 yıldır aradıklarının altını çizerek tüm kayıpların akıbeti açığa çıkarılıncaya ve sorumlular yargılanıncaya kadar mücadelenin süreceğini vurguladı. Karakoç şunları dedi:

“İnsanlık adına verdiğimiz bu mücadele bin yıl da geçse sürecek. Asla o alanı ve meydanı bırakmayacağız. Asla adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz”

Ardından Rıdvan Karakoç’un avukatı Eren Keskin söz alarak Karakoç’un Kürt siyasi hareketi içerisinde aktif mücadele yürüttüğünü belirterek Karakoç'un bir gün gelip şunları dediğini aktardı:

“Başıma bir şey gelirse diye sana vekalet çıkarmak istiyorum. Seni her gün arayacağım bir gün aramazsam bil ki başıma bir şey gelmiş olabilir”

15 Şubat’tan itibaren kendisinden haber alınamadığını hatırlatan Keskin iç hukuktan hiçbir sonuç alamadıklarının altını çizdi ve ekledi:

“Beykoz Savcılığı'nın tozlu raflarında hala maalesef Karakoç dosyası beklemeye devam ediyor.”

“Rıdvan Karakoç için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz”

884. hafta basın açıklamasını okuyan Berivan Doğan 27 yıldır hukukun işletilmediği Rıdvan Karakoç dosyasına ilişkin şunları ifade etti:

“34 yaşındaki Rıdvan Karakoç İstanbul’da yaşıyordu. Kürt siyasi partileri ile sanat ve kültür kurumlarında çalışmalar yürütüyordu. 1994 yılında gözaltındaki bir kişinin verdiği ifade doğrultusunda hakkında yakalama kararı çıkartıldı.
Rıdvan Karakoç’u arayan polisler ailesinin evini gözetim altında tutuyordu. Zaman zaman da eve baskınlar düzenliyor, “Rıdvan’ı bize getirin, eğer getirmezseniz gördüğümüz yerde öldürürüz” diye aileyi tehdit ediyordu. Eve gelemeyen Rıdvan, 15 Şubat 1995 tarihine kadar ailesi ve avukatı ile düzenli haberleşti. Bu tarihten sonra Rıdvan ile bağlantı kesildi. Evdeki polis ablukası kalktı. Polis baskınları son buldu.”

Doğan, Karakoç ailesinin ısrarlı arayışı sonucu 110 gün sonra Rıdvan Karakoç’un işkence görmüş bedenini Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunduğunu hatırlattı. Doğan son olarak şu ifadelere yer verdi:

“884. haftamızda bir kez daha yargı makamlarına sesleniyoruz: Rıdvan Karakoç’un gözaltında kaybedilmesi ile ilgili gerçeği ortaya çıkarma görevinizi yerine getirin. Suçtan sorumlu olan kişi ve kurumları tespit ederek cezalandırılmalarını sağlayın.”