Cumartesi Anneleri Murat Yıldız'ın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri 882. hafta eyleminde Murat Yıldız'ın akıbetini sorarak adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Şubat 2022
  • 14:45

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdiği 882. hafta eyleminde Murat Yıldız’ın akıbetini sorarak Yıldız için adalet istedi.

Saat 12.00’de paylaşılan videoda komisyondan Sebla Arcan’ın sunumuyla ilk sözü Hanife Ana (Yıldız) aldı. Hanife Ana konuşmasında “Benim oğlumun yaşam hakkını elinden aldılar, mezar hakkını elinden aldılar, benim analık hakkımı elimden aldılar” diyerek oğlunun mezarı olmasını istediğini ifade etti.

Ardından Hanefi Ana’nın avukatı ve İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri söz alarak dosya sürecini ve dosya sürecindeki adaletsizliği anlattı.

Kendisi gelen Murat Yıldız için “kaçtı” biçiminde yalan söylediler

Basın metnini Murat Yıldız’ın kuzeni Ezgi Yıldız okudu. Gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerini açığa çıkarılmadığı gibi, faillerinin cezasızlık zırhıyla korunduğunu vurgulayan Ezgi Yıldız Murat Yıldız hakkında şunları söyledi:

“19 yaşındaki Murat Yıldız İzmir’de annesi ile birlikte yaşıyordu. Bir kafede otururken çıkan tartışmada silahla havaya ateş ederek olay yerinden uzaklaştığı için polis tarafından aranmaya başladı.

 Annesi Hanife Yıldız’ı karakola götüren polisler ‘Murat hemen gelip teslim olursa ifade vererek serbest kalacak’ dedi. Bunun üzerine 23 Şubat 1995 tarihinde Murat Yıldız, avukatı, kuzeni ve annesi ile birlikte, İzmir Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi’ne giderek Komiser Ramazan Kaya ile polis memuru Tahir Şerbetçi’ye teslim oldu.

 Aradan üç gün geçtiği halde Murat eve dönmeyince anne Hanife Yıldız, Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi’ne gitti ancak sorularına net yanıtlar alamadı. Çelişkili açıklamalar karşısında Hanife Yıldız ısrarını sürdürünce yetkililer, Murat’ın emniyette verdiği ifadesinde silahı İstanbul Kartal’da sakladığını söylediği için onu polisler Tahir Şerbetçi ve Şah İsmail Öztürk nezaretinde İstanbul’a gönderdiklerini, yolda Murat’ın feribottan denize atlayarak kaçtığını ve tüm aramalara rağmen bulunamadığını iddia ettiler.”

Adalet arayan Hanife Ana adaletin olmadığına tanık oldu

Murat Yıldız için yapılan bütün başvuruların karşılıksız kaldığını belirten Ezgi Yıldız şunları belirtti:

İHD avukatı Gülseren Yoleri 2015 yılında Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak Murat Yıldız için yeniden soruşturma açılmasını talep etti. Açılan soruşturma iki yıl sonra takipsizlikle sonuçlandı. Takipsizlik kararına yapılan itiraz da reddedildi. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapıldı”

Anayasa Mahkemesi dosyada devam eden ihlali ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yolunu açması gerektiğini ifade eden Ezgi Yılmaz son olarak şunları söyledi:

“Kaç yıl geçerse geçsin Murat Yıldız için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 183 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul