Cumartesi Annelerine polis saldırısı

Cumartesi Anneleri 900’üncü hafta eyleminde Galatasaray Meydanı’na çıkmak istedi. Polis ablukasına alınan Cumartesi Anneleri gözaltına alındı ve serbest bırakıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Haziran 2022
  • 14:00

27 Mayıs 1995'ten beri her cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi düzenleyerek gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Annelerinin eylemi 900'üncü haftasında. Eylem öncesi Galatasaray Meydanı ve İstiklal Caddesi’nin çok sayıda sokağı, yüzlerce polis tarafından zırhlı araç, gözaltı araçları ve barikatlarla kapatıldı.

900'üncü hafta buluşmasında Galatasaray Meydanı'na çıkmak isteyen Cumartesi Anneleri, Beyoğlu Kaymakamlığı'nın eylem yasağı gerekçe gösterilerek engellendi. Polis ablukasına alınan Cumartesi Anneleri ve desteğe gelenler polise tepki gösterdi. Basın emekçilerine yapılan saldırı kitlenin sahiplenmesi ile püskürtüldü.

Abluka altına alınan Cumartesi Anneleri gözaltına alındı. 

“Galatasaray Cumartesi Annelerinindir”

Gözaltı saldırısının ardından basın açıklamasını Cumartesi İnsanları adına HDP Milletvekili Züleyha Gülüm okudu. 

“Galatasaray Cumartesi Annelerinindir” diyen Gülüm şunları ifade etti:

“Biz dünyanın en barışçıl, en haklı mücadelesini yürüten anneleriz, evlatlarız, kardeşleriz, torunlarız, hak savunucularıyız... Galatasaray'da yaşlanan, Galatasaray'da büyüyen, Galatasaray'da doğanlarız. Devletin varlığını inkâr ettiği sevdiklerimizi fotoğraflarıyla Galatasaray'da yaşatanlarız, Galatasaray'ı, mekânsız bırakılan sevdiklerimize mezar yeri yapanlarız. İşte bu yüzden Galatasaray bizimdir!”

Hakikat arayışından vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Gülüm son olarak şunları ifade etti:

“Ne yaparsanız yapın, ‘Evlatlarımız nerede’ diye haykırmaktan asla ama asla vazgeçmeyeceğiz. Ne yaparsanız yapın, ‘Evlatlarımızı kaybedenler cezasızlık zırhıyla korunman, bağımsız bir yargı önünde hesap versin!’ talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Ne yaparsanız yapın, Anayasa'nın güvencesinde olan toplanma alanlarından ve bu özgürlüğümüzü kullanmak için seçtiğimiz Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz.

Ne yaparsanız yapın, insanlığın vicdanında Galatasaray bizimdir.”

Gözaltına alınan ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Cumartesi İnsanları serbest bırakıldı. İHD İstanbul Şubesi’ne gelen Cumartesi Anneleri alkışlarla karşılandı.