Cumartesi Anneleri davası görüldü

Cumartesi Anneleri 700. hafta eyleminde polis saldırısı gerçekleşmiş ve 46 kişiye dava açılmıştı. Önceki duruşmalarda olduğu gibi Cumartesi Anneleri duruşma öncesi basın açıklaması yaparak, yargılayanları yargıladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Mart 2022
  • 17:30

Cumartesi Annelerinin 700. hafta eylemine saldıran sermaye devleti, 46 kişiye dava açmıştı. Cumartesi Anneleri’ne açılan davanın 4’üncü duruşması, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi’nde 21'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Eylemde konuşan Hanife Ana (Yıldız) şunları söyledi:

“1995 yılında adaletle tanıştım. Kocaeli Adliyesi’ne şikayetçi olmak için gittim. Polislerin yüzüne bakarak oğlumu sormak için gittim. Ama polisler gelmedi, yoğun olduklarından yazılı ifade okudular o gün anladım ki bir adalet yok. İzmir’de oğlumu sorduğumda bana ‘psikopat oğlun oyun oynadı bizimle’ dediler. Kocaman adalet yazıyor ama adalet olacak mı? Adalet olsaydı İzmir’de Kocaeli’nden sonra buraya gelmezdim. Adalete güvenmek istedim bunları yaşadım.”

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise konuşmasında “Yıllarca hafıza mekanı olan meydanı yasaklıyorlar. Asıl davacı olan biziz, failler nerede? Niye cezalandırmıyorsunuz? Sanık kürsüsüne bizi oturtanlar utanmalı. Biz, verilen adalet arayışımız sonuç alana kadar mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanyalar Sorumlusu Milena Buyum’un ardından konuşan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Efe ise, birçok insanın haklarını korumak için bu davaya geldiğini söyleyerek, hak arayışında olan Cumartesi Annelerinin gözaltına alındığını hatırlattı.

Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, eylemin anayasal bir hak olduğunu belirtip, yargılamadaki hukuksuzluğa vurgu yaparak “Anayasa, anayasa olma vasfını kaybetti, sıradan bir metin haline getirildi. Türkiye anayasasız bırakıldı. Anayasal haklar, iktidarın izin verdiği kadar kullanılabilir hale geldi” dedi.

Tosun konuşmasının sonunda şunları söyledi:

“Başta gözaltında kaybetmeler olmak üzere siyasal şiddetin bin bir halinin yaşandığı bu topraklarda hakikatinin taşıyıcısı olmaya devam edeceğiz.”

Konuşmaların ardından adliyeye girildi.

Bir sonraki duruşma 21 Eylül’e ertelendi

Maside Ocak sosyal medya hesabından duruşma hakkında şu ifadeleri kullanarak paylaşım yaptı:

“700. Haftamızda gözaltına alınan 46 kişi hakkında açılan davanın bugün yapılan 4. celsesinde ifadesi alınmayanların ifadesi alındı.

21 Eylül 2022 saat 13.30'da 5. kez hakim karşısına çıkacağız ve bizi değil, kaybedenleri yargılayın diyeceğiz.”