İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdiği 885. hafta eyleminde gözaltında kaybedilen gazeteci Nazım Babaoğlu için adalet, gazeteciler için özgürlük istedi.
Saat 12.00’de paylaşılan videoda Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak’ın sunumuyla ilk sözü baba Cemal Babaoğlu aldı. Ardından Babaoğlu ailesinin avukatı Osman Baydemir söz aldı. Baba ve aile avukatı Babaoğlu’nun gözaltında kaybedilişini ve yargı sürecini, hala gelemeyen adalet vurgusuyla anlattı.
Gazeteci Babaoğlu haber takibinde kaybedildi
Basın metnini gözaltında kaybedilen başka bir gazeteci Ferhat Tepe’nin kardeşi Ayşe Tepe okudu. Tepe akıbeti hala bilinmeyen Nazım Baboğlu için şunları anlattı:
“19 yaşındaki Nazım Babaoğlu, Özgür Gündem Gazetesi'nin Urfa Bürosu'nda çalışıyordu. Büro çalışanları kamuoyuna duyurdukları ağır hak ihlalleri nedeniyle baskı altındaydı. Gazetelerin bombalandığı, gazetecilerin sokaklarda infaz edildiği karanlık günlerdi. Özgür Gündem gazetesi Urfa Büro Şefi Kemal Kılıç da uğradığı silahlı saldırı sonucunda öldürülmüştü.
Bucak Aşireti’ne mensup dört korucunun Siverek’te görevli bir öğretmenin evini basarak öğretmene ve kız kardeşine cinsel saldırıda bulunduklarına dair hazırladıkları haber Özgür Gündem gazetesinde yayınlanınca, Urfa Büro çalışanlarına yönelik tehditler daha da arttı. Gazete’nin çalışanlarının can güvenliklerinin sağlanmasına dair yaptığı başvurulara rağmen hiçbir önlem alınmadı.
12 Mart 1994 sabahı Siverek’teki yerel bir gazetenin çalışanı ve ilçenin Anadolu Ajansı temsilcisi Murat Yoğunlu Özgür Gündem Bürosu’nu telefonla aradı. Siverek’te korucularla ilgili çok önemli bir haber olduğunu ve mutlaka muhabir göndermelerini söyledi. Nazım, sözü edilen haberi izlemek için Siverek’e gitti. Kendisinden bir daha haber alınamadı.”
“Nazım Babaoğlu için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz”
Ailenin tüm çabalarına rağmen Babaoğlu hakkında hiç bilgi alınamadığını ve adletin sağlanmadığını vurgulayan Tepe son olarak şunu söyledi:
“Kaç yıl geçerse geçsin; Nazım Babaoğlu için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 186 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”
Kızıl Bayrak / İstanbul